Hirdetés

Nagy Imre üzenete: együtt

Győr+
2019.06.14. 11:43

Nagy Imre Magyarország mártírhalált halt miniszterelnöke újratemetésének évfordulóján, június 14-én ünnepséget tartott a győri önkormányzat és a Nagy Imre Társaság Győr és környéke szervezete.

Hirdetés

Az emlékezők először a Nagy Imre u. 1. számú ház falán elhelyezett emléktáblánál hallgatták meg Gergely Sándor elnök beszédét, aki felidézte Nagy Imre érdemeit és beszélt a Nagy Imre Társaság munkájáról, amely 1992. november 30-án alakult azzal a céllal, hogy a mártír miniszterelnök emlékét ápolja és minél szélesebb körben terjessze, valamint, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak, hőseinek, áldozatainak az emlékét életben tartsa.

Hirdetés

Gergely Sándor a NIT elnöke

Ennek érdekében különböző rendezvényeket, konferenciákat, előadásokat, emléktúrákat, diákvetélkedőket, koszorúzási ünnepségeket szerveznek. Hangsúlyozta: Győrben először 1996. június 6-án, a mártírhalált halt miniszterelnök születésének 100. évfordulóján állítottak emléktáblát a Nagy Imre u, 1. számú ház falán. Aztán 2014-ben Lebó Ferenc szobrászművész készítette el a politikus arcmását bronzba öntve, – ma is ennél az emléktáblánál zajlott az ünnepség.

Koszorúzás a Golgotánál

Mint ismeretes 1989. június 16-án temették újra Nagy Imrét, és négy társát – Gimes Miklóst, Maléter Pált, Szilágyi Józsefet és Losonczy Gézát – 31 esztendővel azután, hogy ’56-os tevékenységük miatt kivégezték őket. A Kádár-rendszer megtorlásának áldozatául eső négy politikus gyászszertartása százezrek néma demonstrációja volt.

Rózsavölgyi László, önkormányzati képviselő

A megemlékezés a Golgota emlékműnél folytatódott, ahol Rózsavölgyi László, önkormányzati képviselő mondott beszédet. Emlékeztetett: az 56-osok harcoltak és vérükkel fizettek függetlenségünkért, Nagy Imrével az élen szabadulni akartak a diktatúrától, az ideológiai kényszertől, a beszolgáltatástól, a börtöntől, a Szovjetuniótól. Az ajándékba kapott szabadságnak és függetlenségnek azonban terhe is van és ez a teher ma már mindannyiunké. „Nagy Imre még valamit üzen nekünk: együtt. Együtt kell válaszolni, együtt kell küzdeni, együtt kell felelősséget vállalni. Ahogy 56-ban, 89-ben mindenki együtt mozdult a szabadságért és a függetlenségért. A szabadságért együtt mozdulni – ez a mi dolgunk ma is, hiszen ez szükséges ahhoz, hogy egy gazdagabb és erősebb Magyarországon élhessünk” – emelte ki beszédében a politikus.

A megemlékezés koszorúzással zárult.

Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat