Hirdetés
Győr+
2013.05.11. 12:18

Muzsikás, a hungarikum

A negyvenéves Muzsikás együttes ad koncertet május 11-én este héttől az újvárosi református templomban. Az együttes igazi hungarikum, a magyar népzene, a magyar kultúra nagykövete. A győri fellépés előtt Hamar Dániellel, az együttes bőgősével beszélgettünk.

Hirdetés

Negyven éve, amikor összeállt a csapat, mi volt az indíttatás, mi vezérelte önöket?

 

Hirdetés

Annak idején különböző úton módon kerültünk kapcsolatba a népzenével, ami olyan erős hatással volt ránk, hogy beleszerettünk. Elhatároztuk, hogy valamilyen módon megpróbáljuk megtanulni a saját gyönyörűségünkre, a saját örömükre. A népzene iránti szerelemből alakult az együttes. Aztán az otthon muzsikálgató barátok egyszer csak eljutottak a Carnegie Hallba. Nagyon gyorsan elröppent ez a négy évtized.

 

Bejárták a világot, számtalan díjat kaptak, sok-sok lemezt adtak ki. Mire a legbüszkébbek?

 

A jó Isten nekünk adta azt a kegyelmet, azt a feladatot, hogy a világban nagyon sok helyre mi vihettük el először ezt a zenét. Az a tapasztalatunk, hogy ezt a műfajt – amit mi úgy mondunk, hogy a magyar népzene a hagyományos előadói stílusban – mint zenei formanyelvet fogadta el a világ. Azt a stílust kérik a világ nagy előadótermeiben, amit mi a régi falusi parasztzenekaroktól, zenészektől, a „muzsikásoktól” tanultunk. Ez egy formanyelv. Egy olyan zene, amit mi sem ismertünk, csak a tudósok számára volt hozzáférhető, a világ pedig nem tudott róla semmit. A legnagyobb hazai élményünk az első zeneakadémiai fellépésünk volt, s szívesen emlékezünk arra is, hogy Győrben azon a színpadon muzsikálhattunk, ahol Bartók Béla az utolsó magyarországi koncertjét adta.

 

Lehet még a magyar nyelvterületen olyan dallam, amit nem fedeztek fel, amit nem gyűjtött be a Muzsikás?

 

Nekünk a gyűjtés nem azt jelentette, hogy újabb és újabb dallamokat találjunk, hanem azt, hogy megtanuljuk, mi a szerepe egy közösségben ennek a zenének, mik a stílusjegyei és hogyan lehet ezt a mai közösségbe átmenteni. Ez volt a legfontosabb feladat. Megmerítkeztünk ebben a csodálatos hagyományban. A zene egy közösségben olyan, mint egy imádság. Lelki dolog. A lényege, hogy a homo sapiens létének szüksége van az élő zenére.

 

Szombat este, az Öt templom fesztivál Muzsikás-koncertjén mit hallhat a közönség?

 

Szokásos Muzsikás-koncert lesz, a mai együttes koncertje. A 40 évet nem lehet átfogni egy esten. Már csak azért sem, mert Sebestyén Márta és Csoóri Sándor már évek óta nincs az együttesben. Lesznek olyan zenék, amelyeket 35 éve játszunk és olyanok is, amelyek a legutóbbi lemezünkön hallhatók. Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter és jómagam lépünk színpadra, vendégünk Petrás Mária moldvai születésű énekes, akinek kristálytiszta énekhangja a hitelességet, az őserőt sugározza.

 

Mire készülnek a következő 40 évben?

 

A megkezdett utat jártjuk tovább. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a diákokkal, a fiatalokkal megszerettessük ezt a muzsikát. Járjuk az intézményeket, évente 65 iskolában tartunk ingyenes énekórákat. Nagyon jó lenne ezt a lángot továbbvinni.

 

Földvári Gabriella

Fotó: muzsikás

likeold
a fb oldalunkat