Hirdetés
Győr+
2016.06.07. 13:04

Múzeumok Éjszakája Győr – 1 Múzeum 11 épület 101 program

A győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum idén is csatlakozott az országos Múzeumok Éjszakája programsorozathoz, és ebben az évben is egy látványos és mozgalmas hosszú hétvégével várják az érdeklődőket a szervezők június 24-től 26-ig.

Hirdetés

Az intézmény számára ez az év egyik legfontosabb múzeumi és közművelődési eseménye, amely idén minden eddiginél színesebb és mozgalmasabb rendezvénysorozatot ígér – mondta el a keddi sajtótájékoztatón Grászli Bernadett múzeumigazgató.

 

Hirdetés

A program kiemelt támogatója idén is Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, melynek képviseletében Fekete Dávid alpolgármester kiemelte, azért is merte a város megpályázni a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, mert ilyen kiváló közművelődési intézmények vannak Győrben, mint a Rómer Múzeum. Az alpolgármester kiemelte az intézmény munkatársainak kreativitását, és azt hogy képesek napról napra színes ötletekkel előrukkolni, mint például az a biciklis fotópályázat, amely már a Múzeumok Éjszakája előtt lehetőséget ad az érdeklődőknek a rendezvényre hangolódásra. A program nem csak könnyed szórakozást ígér – mondta az alpolgármester – hanem a kifinomult művészet kedvelőinek is lehetőséget nyújt a tartalmas kikapcsolódásra, hiszen Modern Mecénások címmel a Rómer Múzeum hamarosan nyíló új időszaki kiállítása is megtekinthető lesz a hétvége folyamán, előadásokkal fűszerezve.

 

Nem könnyű 11 év után minden alkalommal megújulni, de az intézménynek idén is sikerült egy olyan programsorozatot összeállítani, amely a helyi, a hazai, és a határon túli látogatóknak is vonzó lehet, mondta el Csurák Erzsébet, a múzeum közművelődési és kommunikációs osztályvezetője. Hozzátette, igazi kultúrsokkal várják a hosszú hétvégén az érdeklődőket. Többek mellett például az intézmény különböző kiállítóhely eddig még kevésbé ismert arcaival is megismerkedhetünk. Remekül elfér majd a modern zenei hangzás a Kőtárban, vagy a kortárs underground művészet az Apátúr Ház udvarán.

 

 

A hétvége zenei vonalát két fellépő is erősítette a sajtótájékoztatón. Kozma Orsi jazz-énekesnő két zenei projektben is közreműködik majd, de hazánk egyik legsikeresebb bandája, a Cloud 9+ is rendhagyó koncerttel készül. A Győri Filharmonikus Zenekarból és a Hoppáré zenekarból is ismert Burai Zsolttal kiegészülve igazi csemegét ígérnek a két különböző stílus fúziójából, mondta el Koller Márt, a csapat dobosa.

Természetesen ahogy a hétköznapokban, úgy a Múzeumok Éjszakáján is kiemelt szerepet kap a múzeumpedagógia, és a családoknak szóló programok. Ráth Kata, az intézmény közönségkapcsolati osztályvezetője kiemelte, három helyszínen, a Fruhmann-házban, a Patkó Imre Gyűjteményben, illetve a Csikóca Művészeti Műhely és Kiállítótérben is kézműves foglalkozásokkal, gyerekeknek szóló előadásokkal, és a múzeum felnőtt szakköreinek bemutatkozásával készülnek.

 

Idén a Győri Levéltár illetve a Szent László Látogatóközpont is kapcsolódott a Múzeumok Éjszakája programjaihoz, utóbbiban két új kiállítással, borkóstolóval várják az érdeklődőket, a levéltár pedig a sokak által kedvelt régi börtön bemutatásával, és egy külön erre az alkalomra összeállított, az első világháború győri eseményeit feldolgozó tárlattal várja majd az éjszaka közönségét.

Grászli Bernadett múzeumigazgató a sajtótájékoztatón kiemelte, az intézmény versenybe száll a legtöbb látogatót vonzó vidéki múzeumok csatájába, a cél az eddigi bűvös 5000-es szám megdöntése, illetve a nagy riválisnak számító Szeged, Debrecen, és Pécs múzeumainak legyőzése. Az intézménynek erre minden esélye megvan az eddigi legszínesebb hosszú hétvégi kínálattal, amelyről minden információt elérnek ide kattintva.

 

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat