Hirdetés
Győr+
2012.06.14. 10:00

Múzeumok éjszakája – Goya és Winnetou Győrben

A katonai témákra hangolja idei programjait a Múzeumok éjszakáján a Győr megyei Xántus János Múzeum, ahol nemrégiben fegyvertárlat nyílt, míg a Városi Művészeti Múzeum a március végén megnyitott Goya-kiállítás és alkotója köré szervezi a programot.

Hirdetés

A Xántus János Múzeum Széchenyi téri épületében este hattól a honfoglalás korának mindennapjai, a Lapidáriumban a germán és római harci hagyományok elevenednek meg. Egy órával később lovagi vívóbemutatót tartanak a múzeum udvarán, közben pedig a második világháborús amerikai hadieszköz-maradványokat gyűjtő Szilbek Béla mutatja be kincseit – stílszerűen a légópincében. A honvéd hagyományőrzők pedig megelevenítik a Néphadsereg tisztjeinek és bakáinak mindennapjait.

Hirdetés

Ha már itt őrzik a Karl May-regények egyik főszereplője, Old Shatterhand hosszúpuskájának eredetijét – závárlemezében a John Xantus névvésettel -, a Vadnyugatot is vendégségbe hívják, a Winnetou Kajárpécen című “ismeretgerjesztő vásári kinemaszkeccs” segítségével. A Patkó Imre-gyűjtemény padlástárlatán pedig a távol-keleti, afrikai és óceániai állandó kiállítás kincseit mutatják be kissé más megvilágításban.

Grászli Bernadett igazgató “igazi spanyol kalandot” ígér a június 23-án, azaz jövő szombaton délután öttől hajnali két óráig a Városi Művészeti Múzeumba látogatóknak. A programban rendhagyó tárlatvezetések sora várja az érdeklődőket. Ezeken életre kelnek Francisco de Goya kísértetei, inkvizítorok és boszorkányok bukkannak fel, meglibben a bikaviadalok vörös posztója, de a spanyol művész szerelmi titkai is napvilágra kerülnek. A “Goya árnyait” kínáló rendezvényen külön vezetés mutatja be, hogy hol és mennyire feszegetik a józan ész határait a mester munkái, de külön bikaviadal- és inkvizícióspecialista is segít majd a kor és a művek értelmezésében.

Szerepet kap a zene és a tánc is az este folyamán – értelemszerűen Goyára hangolva. Tangóbemutató forrósítja fel este hatkor a hangulatot, egy órával később pedig latin italkülönlegességeket is felvonultató koktélbár nyílik a múzeumban. Emellett minden épületükben az ottani kiállítás is megtekinthető különleges tárlatvezetéssel: a művekről az alkotók mesélnek a közönségnek.

Az Esterházy-palota aulájában Diák Mónika Viktória grafikusművész tart tárlatvezetést Elillanó mesevilág című kiállításában. A Napóleon-házban Malasits Zsolt negyed évszázados festői munkásságát bemutató tárlatát ismerteti meg a közönséggel. A Magyar Ispitában Pézman Andrea képzőművésszel újonnan nyíló kiállítása alkalmából találkozhatnak az érdeklődők, valamint – egy különleges performansz keretében – bemutatkoznak az Ékszerdoboz című tárlat alkotói – Kokas Éva, Borkai Petra, Németh Hajnal Auróra és T. Csapó Dorottya – is.

Az Esterházy-palotába látogatók az ott őrzött Radnai Gyűjtemény kiemelkedő alkotójáról, Szőnyi Istvánról szóló portréfilmet tekinthetnek meg, a Kreszta-házban pedig Kovács Margit művészetéről tudhatnak meg többet. A 120 rézkarc a németországi Bambergből érkezett Győrbe Richard H. Mayer műgyűjtő kollekciójából három hónapra. Előzőleg több európai nagyvárosban vendégeskedtek már az alkotások.

Oxygen Hírügynökség

likeold
a fb oldalunkat