Hirdetés
Győr+
2011.12.05. 07:31

Munkácsi rézkarca és Csók István rajza az Arte árverésen

Munkácsy Mihály rézkarcra is szert lehet tenni az Arte Galéria december 10-i árverésén.

Hirdetés

A 229 tételes anyag kínálata a klasszikusoktól egészen a kortárs alkotókig terjed. Ismét vannak katalógusok, művész mappák, művészkönyvek, sőt egy fotó és egy plakát is bekerült az aukciós listába.

Az árverésen eredeti rajzokat kínálnak még Mednyánszky Lászlótól, egy fiúaktot Ferenczy Bénitől, egy tus-akvarell technikájú illusztrációt Jaschik Álmostól, egy szénrajzot Tóth Menyhérttől. Szignált rézkarcokat Aba Novák Vilmostól, Patkó Károlytól, Kondor Bélától, Barcsay Jenőtől.

Gedő Ilka a huszadik századi magyar művészet egyik legjelentősebb, egyben kevéssé ismert művésze, munkái nincsenek jelen a műkereskedelmi piacon. Vannak viszont a British Museumban, az Israel Museumban, a düsseldorfi Museum Kunst Palastban, a Magyar Nemzeti Galériában. Az aukción elérhető munkái gyűjtői darabok, egy pasztell csendélet, valamint a Gettó sorozat egy tételbe vont két ceruzarajza, 65, illetve 110 ezer forintért.

Szalay Lajostól is ritkák az eredeti rajzok, az Anya gyermekével című, 1965-körüli lírai tusrajzához 85 ezer forintos kikiáltást rendeltek. Ország Lili monotípiája, a Kék szoba egykor Kolozsváry Ernő gyűjteményében volt, most 100 ezer forintért szerezhető meg.

Izgalmas portrékat is kínálnak. Csók István korai, müncheni tanulóévei alatt 1885-ben szénnel rajzolt Lányportréját 130 ezer forintról indítják. Egy másik lányportré, Bán Béla temperája a mostanában hazaérkező hagyatékból való, 75 ezer forintot kóstál. Ugyanennyit ér Vaszary János Fekete lány akvarellje, Zsögödi Nagy Imre női portréja szén és ceruza technikával 20 ezer forint.

Növeli a műtárgy értékét, ha azt katalógusban, tanulmánykötetben reprodukálták. Sümegi György a kecskeméti művésztelepről írt könyvében is szerepel az aukción megvehető Járitz Józsa szénrajza, Komlósi Sajó István akvarellje, vagy Csillag József festőtársait megörökítő ceruzarajza és akvarellje.

(MTI)

Hirdetés