Győr+
2011.08.12. 12:14

Monacói versenyhangulat városunk utcáin

Ismét a benzingőzé lesz a főszerep Győr utcáin, augusztus 19. és 21. között városunkban rendezik meg a már hagyománnyá való Extrém Motorsport Fesztivált. Éden először a gokartosok mellett a terepjáró-tulajdonosok is versenyezhetnek.

A monacói hangulat három napra újra hatalmába keríti Győrt. Idén – immár harmadszor – ismét megrendezik az Extrém Motorsport Fesztivált augusztus 19–21-én az ETO Parkban. A Magyar Nemzeti Bajnokságon és nemzetközi gokartfutamon nyolc nemzet közel százötven pilótája mérkőzik meg tíz kategóriában, a hétéves gyerekektől egészen a masterekig. Az extrém hétvégén itt lesz Ben Cooper, a 2008-as Rotax-világbajnokság angol királya, aki idén tagja a Kálmán Motorsport csapatának. A szigetországi klasszis mellett találkozhatnak a Forma-1 GP3 versenysorozatának magyar kitűnőségével, Kiss Pál Tamással, valamint a rendezvényen kiállít a Right Guard Racing Team kamionja is.

A programsorozat további különlegességei: David Coulthard 2008-as Red Bull F1 autója Nintendo szimulátorokkal; az újdonságnak számító GPS Trophy, ahol utcai terepjárók versenyeznek a kapott koordináták szerint, továbbá megtekinthetik Roger Moore híres Aston Martinját és egy Shelby Mustangot, amiből a világon összesen 402 darabot gyártottak.

Az érdeklődők testközelből tekinthetik meg a drugster, drift és amerikai hot rod autókat is, a Porsche-, Ferrari-, Ducati- és Pannónia-kiállítást, az off-road és tereprali-bemutatót, valamint Herczeg Balázs, azaz Mókus új stunt revüjét. A tavalyi rendezvényhez képest újdonság, hogy jacht- és motorcsodákat is kiállítanak a rendezők.

Akinek nincs tériszonya, helikopterre szállhat, s ha nyomná a gázpedált, a bérgokartpályán is kipróbálhatja magát. A celebfutamon többek között sportriporterek fogják kezükbe a kormányt, autóba ül Kővári Barna, Czollner Gyula és Szujó Zoltán is.

A háromnapos rendezvény elsősorban a technikai sportokról szól, de a családoknak is tökéletes kikapcsolódást nyújthat. Játszóház, ugrálóvár és zorb várja a legkisebbeket, az érdeklődők színpadi bemutatókat tekinthetnek meg, este pedig koncerteken szórakozhatnak: fellép Roy és Ádám, Tóth Gabi, Gáspár Laci, Lola és Fluor Tomi.

Fekete Balázs főszervező elmondta, az ingyenesen látogatható fesztivál országos szinten is jelentős rendezvénnyé nőtte ki magát, melyet tavaly ötvenezren kerestek fel. Minden, ami az autósportban létezik, képviselteti magát az ETO Parkban, köztük számos igazi kuriózum. A gokartversenyt szervező Kálmán Motorsport csapatfőnöke, Kálmán Péter hozzátette, a pálya vonalvezetése megegyezik a versenyzők körében nagy sikert aratott tavalyival, tehát az ETO Park parkolójának egy részét, a Nagysándor utcát és az Ipar utcát érinti. A szervezők most is törekednek arra, hogy a nézők minél többet lássanak a versenyből. A pályát úgy építik majd, hogy kicsit kiemelkedjen a parkoló síkjából, hogy a közönség minden apró, de fontos részletet figyelemmel kísérhessen.

A triál és a GPS Trophy szakágak is bemutatkoznak, az őket képviselő Zsernoviczky Zsolt elárulta, az offroadosok is látványos bemutatókkal készülnek. Az versenyzők számára már ismert navigációs pontkereső túra, a GPS Trophy a környék valamennyi extrém területére ellátogat – így Pannonhalmára és környékére, a Szigetközbe, a Sokorói-dombságba, a Bakonyaljára és a Hanságba. Az augusztus 20–21-i eseményen napi 200 km-es szakaszt ígérnek a rendezők, ami alatt 50 ellenőrző pontot kell megtalálni.

Állandó programok

• Helikopterezés

• David Coulthard 2008-as Formula-1-es autója versenyszimulátorokkal

• Porsche-, Ferrari-, Ducati-, Pannónia-kiállítas

• Autókülönlegességek (dragsterek, driftautok, amerikai hot rodok)

• Off-road és tereprali versenyautók és kamionok bemutatói

• Pályaautó-bemutató

• Bérgokart

• Tuningkiállítás

• Hangnyomás-bemutató

• Színpadi programok (küzdősport-, fitnesz-, zumba-bemutató)

• Gyermekprogramok (zorb, urgálóvár, óriáscsúszda)

Lakner Gábor