Hirdetés
Győr+
2013.05.23. 11:16

Modern természettudományos laboratórium a Révaiban

Egy újabb nyertes pályázat révén természettudományos laboratóriumot hoznak létre a Révai Miklós Gimnázium és Kollégiumban.

Hirdetés

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében közel 345 millió Ft-ot nyert „A természettudományos oktatás komplex megújítása a Révai Miklós Gimnázium és Kollégiumban” című pályázatára, amely az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

Hirdetés

A projekt keretében olyan természettudományos laboratóriumot hoznak létre a Révai Miklós Gimnázium és Kollégiumban, ahol a fizika, kémia és biológia szaktantárgyak oktatása modern technológiával, és a korszerű pedagógiai szemléltetés igényének megfelelően valósulhat meg. A laboratóriumban speciális szaktudást garantáló képzéseket bonyolítanak le és a tanulók széles körét vonják be a kísérletezésbe.

 

 

Fekete Dávid alpolgármester a nyertes pályázattal kapcsolatban elmondta, a város 225 éve büszke az iskola sikereire, hiszen a Révai az ország egyik legszínvonalasabb gimnáziuma. A szakmai munka eredménye a diákok jó teljesítménye, és a tehetséggondozás továbbfejlesztésének újabb állomása a természettudományos labor létrehozása.

 

Telekes Annamária tanügyigazgatási referens hangsúlyozta, a természettudományos oktatás szerepe egyre inkább felértékelődik, hiszen a válság után jelentősen megnő a kereslet a természettudományi és műszaki végzettségű munkavállalók iránt. Hozzátette, szomorú tény, hogy az egész országból mindössze negyvenen jelentkeztek kémiatanárnak, és fizikatanár is csak hetven fiatal szeretne lenni. A laboratórium látványos oktatási módszere hozzájárulhat a küszöbön álló tanárhiány enyhítésén.

 

 

A projekt elemeit Baráth Lászlóné, projektmenedzser mutatta be. A pályázaton elnyert támogatás összege 344.811.743 Ft, a projekt időtartama 20 hónap (2013. február 1. – 2014. szeptember 30.) A projekt konzorciumban valósul meg, a konzorcium vezetője Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata, a konzorcium tagja a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Győri Tankerülete.

 

A modern természettudományi és info-kommunikációs technológiai (IKT) eszközökkel felszerelt laboratórium működtetéséhez szakembereket alkalmaznak, illetve a használatára 73 pedagógust képeznek ki. A projekthez tananyagfejlesztés is kapcsolódik kémia, fizika biológia, földrajz tantárgyakból a 7-12. évfolyam számára, illetve emelt szintű érettségihez, szakkörhöz. A kísérleteket digitálizálják, így azok az interneten keresztül is hozzáférhetők. A fejlesztéshez kapcsolódóan műhely-foglalkozásokat, szakmai klubokat, illetve konferenciát is rendeznek.

 

 

A laboratóriumba 11 együttműködő intézmény – a nyúli, a tápi és kilenc győri iskola – diákjait várják, akik összesen 330 tanórát töltenek a teljesen felújított szaktantermekben. A Révai Miklós Gimnázium tanulóinak pedig 44 tanórát szerveznek tanévenként az új laboratóriumban.

 

 

A projekt eredményeképpen létrejön két 21. századi követelményeknek megfelelő, modern természettudományos laboratórium, valamint előkészítő, tanári, vegyszerraktár és egy 40 fős várakozó helyiség. A program keretében az együttműködő partnerekkel közösen megvalósítandó szakmai programok nagymértékben elősegítik a győri és Győr környéki gyermekek természettudományos érdeklődésének felkeltését és a szaktanárok módszertani felkészülésének erősítését. A természettudományos laboratórium működése hosszú távon hozzájárul ahhoz, hogy növekedjen a versenyképes természettudományos tudással rendelkezők száma.

 

Papp Zsolt

Fotó: Marcali Gábor

likeold
a fb oldalunkat