Mocsai Lajos tovább álmodik

Győr+
2014.04.06. 05:10

Az ETO-SZESE meghívására Győrben járt Mocsai Lajos, a férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. A sportág legeredményesebb magyar edzője sok egyéb mellett a győri kézilabdázásról is nyilatkozott lapunknak.

Mocsai Lajos a közelmúltban ünnepelte hatvanadik születésnapját, ebből az alkalomból a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) a kapitány otthonában, Felsőmocsoládon, kihelyezett elnökségi ülésén köszöntötte az ünnepeltet. A 2002-ben az európai szövetség (EHF) által életműdíjjal kitüntetett szakembert egy 60-as számú válogatott mezzel, valamint Mocsai Lajos 1985 óta lejátszott valamennyi, szövetségi kapitányként megvívott mérkőzésének jegyzékével lepték meg. A kapitány emellett március 15-én is komoly elismerésben részesült, Áder János köztársasági elnök a „Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal” kitüntetést adományozta a szakembernek.

 

„Amikor felhívtak a hírrel, nem is tudtam hová elhelyezni ezt az elismerést, de aztán mondták, hogy efölött a nagykereszt van, amit az államfők szoktak egymásnak adományozni. Bevallom, először megrettentem, de aztán nagy örömmel fogadtam, hogy a harminckét éves életművem ilyen magas rangú kitüntetéssel jutalmazták” – mondta Mocsai Lajos, aki a hivatalos indoklás szerint a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar egyetemi docenseként páratlan eredményeket elérő kézilabda-edzői pályája és a fiatal sportológenerációk felkészítése terén végzett kimagasló oktatómunkája elismeréseként kapta a kitüntetést.

 

A tanár úr egy dédelgetett álmáról is mesélt, hiszen a két éve életre hívott Nemzeti Kézilabda Akadémiával még nem fejezte be szeretett sportága fejlesztéséért és felzárkóztatásáért indított tevékenységét.

 

„Nagyon tehetséges fiataljaink vannak az akadémián, emellett sok olyan klub található országszerte, amelyben komoly utánpótlás-nevelő munka kezdődött el. Ezeknek a gyerekeknek kimeneteli lehetőséget kell adni, hogy lehetőleg magyar klubban és kiemelkedő szinten tudjanak kézilabdázni. Mivel a Szeged és a Veszprém várhatóan a Közép-Európai Kupába távozik, a magyar bajnokságban mindenképpen szükség lenne egy olyan sztárcsapatra, amely erősítené a mezőnyt és segítene abban, hogy a magyar bajnokság eladhatóvá váljon. Ennek a csapatnak Budapest lenne az otthona, amely egy világváros, egyre gyarapodó kulturális lehetőségekkel, ebbe pedig a mozgáskultúra is beletartozik, ami ugyanolyan értéket képvisel, mint bármi más. Budapesten jelenleg hatezer ember tud egy időben világszínvonalú koncertre látogatni, de a fővárosnak egyetlenegy olyan csapata sincs, amelyért hatezer ember örömmel kimenne a csarnokba. Budapesten meglenne erre az igény, óriási kézilabda-kultúra és tradíció van, viszont a középszerűséget nem lehet eladni. Úgy gondolom, egy nagy csarnokot folyamatosan meg tudnánk tölteni, ez pedig turisztikailag és sportgazdaságilag is hasznot hozna Budapestnek. Ilyen gondolataim támadtak a magyar kézilabda érdekében, hiszen ezeknek a fiataloknak a magyar bajnokság és a magyar nemzeti válogatott lehet a végcélja.”

 

Mocsai Lajos jelenleg a válogatottal dolgozik, hiszen a csapat hétvégén Németországban játszik két mérkőzést. A találkozók célja, hogy az együttes minél jobban felkészüljön a júniusi, Szlovénia elleni világbajnoki selejtezőkre.

 

„A világbajnoki negyedik helyezett szlovén válogatott ellen erőn felüli kihívást jelent. Ezért is vállaltam el, hogy idegenben, telt ház előtt, nagy nyomás alatt játsszunk két felkészülési mérkőzést, hiszen a szlovénok hasonló vagy még nagyobb játékerőt képviselnek, mint a németek. Szeretek erősebb ellenfelekkel játszani, hiszen ha esetleg el is vernek minket, a tartás, a küzdőképesség, a nehéz helyzetekben történő teljesítőképesség javul ez által.”

 

Mocsai Lajost végül a győri kézilabdázásról kérdeztük, a szövetségi kapitány elmondta, szívből drukkol városunk csapatainak. Visszaemlékezett arra is, hogy az Audi ETO legnagyobb csillagának, Görbicz Anitának tizenhét évesen ő adott először lehetőséget a bizonyításra a válogatottban.

 

„A női csapat jó úton halad a címvédés felé, tiszta szívből kívánom, hogy nagy ünneplésben legyen részük a budapesti négyes döntő után. Hazai pályán nyerhetik meg a Bajnokok Ligáját, ami a legnagyobb öröm lehet egy ember életében. A fiúknál még keresik az utat, ilyen gyorsan feljutni az élvonalba és ott meg is ragadni nagyon nehéz feladat. A remény megvan, bízom benne, hogy ez a csapat hosszú távon is tagja lesz az elitnek. Láttam őket játszani, akkor jó benyomást tettek rám, nem gondoltam volna, hogy nehézségeik lesznek. Úgy gondolom, a játékosok fejben még birkóznak a professzionalizmussal, a látottak alapján többre predesztinálja őket a sorsuk.”

 

Névjegy

 

A szegedi születésű Mocsai Lajos a magyar kézilabdázás történetének legeredményesebb edzője, játékosként hat alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. 1982-ben, 28 évesen edzőként BEK-et nyert a Vasas női csapatával, majd a Budapesti Honvéd edzőjeként és 1985–89 között a férfiválogatott szövetségi kapitányaként dolgozott. Vezetésével a férfi nemzeti együttes megszerezte eddigi egyetlen VB-érmét, a csapat 1986-ban világbajnoki ezüstérmes, két évvel később olimpiai 4. helyezett lett.

 

1989 és 1998 között tíz eredményes esztendőt töltött a világ legerősebb férfibajnokságában, a német Bundesligában, a Lemgo csapatával KEK-et, a Nettelstedttel két alkalommal City Kupát nyert. 1998 és 2004 között vezetésével a magyar női válogatott a világ egyik legeredményesebb csapata volt, 1998-ban Eb-bronzérmet, 2000-ben olimpiai ezüstérmet és Európa-bajnokságot nyert, az együttes 2003-ban világbajnoki döntőt játszott. Mocsai Lajos 2005-ben Gummersbachban, majd 2007-ig két szezonon keresztül újra a Vasas női csapatánál edzősködött. 2007 és 2012 között az MKB Veszprém trénereként dolgozva, 2008-ban KEK-et nyert.

2010-ben a magyar férfiválogatott szakvezetője lett, legnagyobb eredménye a londoni olimpián elért negyedik helyezés – negyedik alkalommal vezette szövetségi kapitányként a magyar válogatottat ötkarikás játékokon.

 

Csapataival a magyar bajnokságot hétszer, a Magyar Kupát hat alkalommal nyerte meg. Európai mesteredző, magyar mesteredző, 2002-ben edzői életműdíjat kapott az Európai Kézilabda Szövetségtől. 2012 óta a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatója.

 

Lakner Gábor

Fotó: Europress/AFP