Győr+
2011.11.09. 13:48

MOB: több százmillió forint jövőre a nagy egyesületeknek

A Magyar Olimpiai Bizottság jövő évi költségvetésében több százmillió forintos csomag készül majd a klubok megsegítésére, de "ez nem egy segélyprogram, mert komoly követelmények lesznek a támogatások elnyerésének" - jelentette ki Molnár Zoltán, a MOB főtitkára.

Molnár a DIGI Sport Reggeli Start című szerdai műsorában kifejtette: “a támogatások odaítélésénél figyelembe fogjuk venni az egyesületeknél folyó szakmai munkát, nem arról van szó, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság most elkezdi két kézzel szórni a pénzt, felelősséggel oda fogunk figyelni, hogy a jövőben kik és miért kapnak támogatást.”

A MOB elnöksége hétfőn döntött arról, hogy a Honvédot 10 millió forintos rendkívüli támogatásban részesíti.

“Nagyon nagy bajba került a Honvéd. Azt tudni kell, hogy a legeredményesebb klubunkról van szó, szerintem a Honvéd az olimpiai eredményességet tekintve még a világon is első” – nyilatkozta Molnár Zoltán. “Források hiányoznak, a működés kapcsán is vannak gondok, de nem mondom, hogy ez egyedüli +Honvéd-probléma+. A magyar klubok nagyon nehéz helyzetben vannak, különösen a több szakosztályt fenntartó klubok. Az elmúlt években nem kapták meg azt a támogatást, amire szükségük lett volna.”

Emlékeztetett: januártól minden állami sportpénzről a MOB dönthet, szerinte ezzel megvalósul az egycsatornás finanszírozás, és ezért lesz lehetőség arra, hogy “valamit kezdjünk a klubok problémáival”. Közölte, a sporttörvény módosítása után az eddigi bonyolult intézményi struktúra egyszerűsödik, öt köztestület és két közalapítvány szűnik meg, ezek feladatai a Magyar Olimpiai Bizottsághoz kerülnek.

“Egy erős civil szervezet, a MOB kezeli majd a jövőben a pénzt” – hangoztatta a főtitkár, aki szerint megkésett rendszerváltás történt a sportban, az állam civileknek adta le a saját feladatait.

(MTI)