Hirdetés
Győr+
2012.02.26. 13:43

MOB – Borkai: a MOB a magyar sport parlamentje lesz

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése vasárnap elfogadta a sporttörvény előírásait tartalmazó alapszabály módosítását, amely szerint az eddigi öt helyett egyetlen köztestület, a MOB veszi át az irányítást a magyar sportban, állami feladatokat ellátó civil szervezetként.

Hirdetés

A közgyűlésen rész vett Schmitt Pál államfő is, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjaként automatikusan tagja lett az új elnökségnek. Beszédében hangsúlyozta, hogy a mostani átalakulás olyan fontos pont a MOB életében, mint amilyen az 1989-es önállóvá válás volt.

“Az egyik fő feladat most az, hogy minél több magyar fiatal sportoljon, a másik, hogy őrizzük meg a magyar sport hagyományait és eredményességét a jövőben is” – jelentette ki Schmitt Pál, majd hozzátette, mivel a kormány stratégiai ágazatként kezeli a magyar sportot, ezért annak minden területe felértékelődött.

Hirdetés

Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportpolitikáért felelős államtitkára azt emelte ki, hogy a sporttörvény előírása alapján a MOB hatásköre kibővült, s a szervezet egyedüli köztestületként most már a magyar sport egészéért felel, s nem csak sportszakmai, hanem forráselosztási feladatokat is el kell látnia.

A sporttörvény értelmében megszűnik a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Nemzeti Sportszövetség, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség és Fogyatékosok Nemzeti Sportszövetsége. Jelenlegi feladataikat a MOB veszi át úgy, hogy az eddig önálló szövetségek által irányított területek a MOB szakmai tagozataiként tovább működhetnek, képviselőik pedig az olimpiai bizottság alelnökei lesznek.

Borkai Zsolt elnök úgy fogalmazott, hogy ezentúl a MOB tulajdonképpen a magyar sport parlamentje lesz, hiszen a szervezetben a hazai sportélet minden területe megfelelő képviselet kap. A sportvezető a közelmúlt feladatait áttekintve felhívta a figyelmet arra, hogy a MOB idén már több mint 100 millió forintot biztosított előlegként az olimpiai felkészüléssel kapcsolatos legfontosabb feladatokra.

“Az eredeti célkitűzésünket nem kell megváltoztatni, továbbra is reális esély van arra, hogy Magyarország Londonban az első húszban végezzen a nemzetek rangsorában. Az elmúlt évek világversenyeinek eredményei alapján reális cél, hogy megismételjük a pekingi eredményünket, és bízunk benne, hogy talán túl is tudjuk szárnyalni azt” – fogalmazott Borkai, aki azt is elmondta, hogy MOB a közelmúltban 30 millió forinttal kiegészítette az olimpiára kvótát szerzett, vagy arra még esélyes sportolók Gerevich-ösztöndíját. Egyúttal köszönetet mondott az államnak, hogy 570 millió forinttal támogatja a magyar csapat olimpiai részvételét. Hozzátette: a Malév csődje miatt az olimpiai csapat nem tud magyar légitársasággal utazni, de a MOB már felvette a kapcsolatot a British Airwaysszel, és megnyugtatta a tagságot, hogy minden magyar versenyző és sportvezető időben megérkezik majd a játékokra.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat