Hirdetés
Győr+
2018.03.11. 08:34

Mitől keserű és finom a bryndza?

A szomszédos ország egyik kedvenc étele, de hogy honnan ered a kesernyés íze és hogyan lehet mindez finom, azt leginkább akkor tudjuk meg, ha kipróbáljuk a híres juhtúrót!

Hirdetés

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején már ismerték, a bajorok is imádják és a csehek, szlovákok pedig hetente fogyasztják. A sajt és túró között lévő ínyencség juhtejből készült, jellegzetesen karakteres az íze, éppúgy az illata, sok benne a kalcium, a vitamin-felhozatala is kiváló, és a juhok májusi legeltetése miatt még telítetlen zsírsavakban is gazdag.

Tehát, nagyon magas tápértékkel bír és minden szempontból egészségesnek kiálthatjuk ki! Azonban arról ritkán olvashatunk és a szupermarketek polcai mellett sem meséli el senki, hogy honnan származik ez a sajátos jellege, hiszen a juhtejnek azért még sincs ilyen markáns íze!

Hirdetés

Januárban jelentek meg a vizsgálati eredmények az International Journal of Food Microbiology oldalain, amiben pozsonyi kutatók is részt vettek és a parameter.sk oldalán is publikálták. A szakértői sorokban a májusi brindza készítése közbeni mikroflóra sokféleségét, ezek dinamikáját taglalják. Mint írják, összességében igen-igen sokfajta bakteriális, prokarióta és eukarióta, azaz valódi sejtmaggal rendelkező mikroorganizmus mutatható ki benne.

Jótevő baktériumokból több mint harmincötfélét, élesztőkből, gombákból meg húsznál is többet azonosítottak, amelyek együtthatása váltja ki ezt az édeskeserű sajt ízt. Sok háziasszony és szakács életét könnyíti meg, hiszen ha sikerül megszerettetnie családjával és vendégkörével a bryndzát, akkor bizony nincs nehéz dolga, hiszen zöldséges, húsokat, péksüteményeket ízesíthet vele, amelynek íze sok fűszeren is túltesz! Ma már kapható Győrben is minden nagyobb bevásárlóközpontban, tehát, bátran próbálkozzunk, kezdésnek pedig egy pirítósra, vacsorának remek ötlet lehet!

 

Bevásárló lista

150 g bryndza

5 dkg dió

5 dkg füstölt sonka

1 dl tejszín

só, bors

friss petrezselyem

1 gerezd fokhagyma

Elkészítés

A bryndzát összetörjük a tejszínnel.

Felaprítjuk, nagyon apróra a diót, sonkát, a fokhagymát lereszeljük.

Összekeverünk minden hozzávalót, sózzuk, borsozzuk és 10 percig hűtőben pihentetjük.

Pirítóssal, zöldségekkel mennyei manna!

 

#SzarkaZsófi

likeold
a fb oldalunkat