Győr+
2011.12.16. 16:15

Mire futja a város pénzéből? (FRISSÍTVE)

Megkezdődött a közgyűlés, mely többek között arra ad választ: mire futja jövőre a város pénzéből. Ma a koncepciót vitatják meg, s több, sokakat érintő, más kérdésről is döntenek.

A közgyűlés határozatképes. Először a nemrég elhunyt Labancz János egykori kereszténydemokrata képviselőre emlékeztek egy perces néma felállással. Ezt követően a kisebbségek napján elismeréseket adtak át.

Megkezdődött az első napirend tárgyalása a helyi járatú autóbusz-közlekedés díjszabásának módosításáról. Az előterjesztés szerint nem tartanának indokoltnak tarifaemelést, ám – az automata kiadókra tekintettel is – “kezelhetőbb” díjak megállapítása tesznek javaslatot. A buszvezetőnél vásárolt jegy ára 400 forint lenne.

Módosítják a helyi buszok menetrendjét is. Ez a Citybuszt is érinti.

Pócza Mihály, a Kisalföld Volán vezérigazgatója beszél. A várossal való jó kapcsolatról szól, egyetért az önkormányzat szándékaival, sőt, támogatja Borkai Zsolt országgyűlési képviselő javaslatát a nagyvárosok közlekedési normatívájának emeléséről, de bejelenti: a korábbi pénzügyi viták miatt, s ha az önkormányzat nem téríti meg az üzemeltetés valódi költségeit, valószínűleg fel kell jelenteniük a várost, hogy a pénzükhöz jussanak.

Ez nem győri ügy, hangoztatta Pócza, ezt a kérdést országszerte tisztázni kell.

Borkai Zsolt polgármester reagál: azt szeretné, ha a Kisalföld Volánnak nem mindig csak a díjemelés és a kilométercsökkentés jutna az eszébe, hanem ésszerűbb humánpolitikai intézkedésekkel is próbálnának megtakarításokat elérni.

Az előterjesztést elfogadták, áttértek az ivóvíz- és csatornaszolgáltatási díjakra.

Az előzetes írásos tervezet szerint a leggyakoribb mérőtípus esetén az alapdíj havonta 260 forint plusz áfáról 270 forintra plusz áfára emelkedik.

A szolgáltatási díj emelése a fogyasztói csoporttól függően 3,72 és 5,63 százalék között mozog. A kisebb mértékű emelés vonatkozik a lakosságra. A díjnövekedésből adódó többlet egy átlagos család esetén nettó 44,30 forint havonta.

Ezt az előterjesztést is elfogadták.

A jövő évi költségvetési koncepcióhoz érdemi javaslat nem érkezett. Az MSZP fölvetette: nem ismert ma még, hogy a kormány miként dönt például az iskolák átvételéről, rengeteg a bizonytalanság, mely lényegesen befolyásolja a városi költségvetést.

Végül megszavazták a koncepciót, a szocialisták tartózkodtak.