Hirdetés
Győr+
2012.01.23. 09:16

Mindennapos testnevelés: felmérik az iskolaépületek tornatermeit

A kormány a köznevelési törvény alapján ez év szeptemberétől felmenő rendszerben vezeti be az iskolákban a mindennapos testnevelést. Az óraszám növekedése azonban sok oktatási intézményben komoly próbatétel elé állítja a pedagógusokat, mivel számos városi és kistelepülési iskolában nem áll rendelkezésre megfelelő tornaterem vagy tornacsarnok.

Hirdetés

A győri Gárdonyi-iskolában is gondokkal küzdenek ezen a téren. Ottjártunkkor a harmadikosok voltak a szerencsések: nekik jutott a tornaszoba. De gimnasztikázó gyerekekkel volt tele a lépcsőház is, a kézen állást pedig a két épületet összekötő átjárófolyosón gyakorolták a diákok.

– A súlyzóval akármikor kiverhetjük az ablakot, leverhetjük a radiátorokat, akár a csempét is itt a szélén – mutatta a Győr Plusz munkatársának a Gárdonyi-iskola egyik tanulója, Fábián Eszter.

Az iskolába 700 gyermek jár. A mindennapos testnevelés bevezetése itt 50 tornaórával jelent majd többet, vagyis a 75 helyett 125 tanórában használhatják az iskola helyiségeit.

– Van egy 20-szor 10 méteres, úgynevezett tornatermünk, idézőjelben van egy tornaszobánk és egy összekötő folyosónk, illetve amikor jó idő van – nem esik az eső, vagy éppen nincs mínusz 5-6 fok – kimegyünk az udvarra egy csoporttal. Így tudjuk megoldani a testnevelésórákat – mondta Gellér Ferenc szaktanár.

A több élvonalbeli és válogatott kézilabdázót nevelő iskolában készült terv a fejlesztésre.

– Egy tornacsarnokkal tudna bővülni az iskolánk, az elméleti lehetőség adott, anyagilag ez legalább 500 millió forintot jelentene. Nyilván az önkormányzatnak erre nincs külön forrása, de bízom benne, hogy lesz valamiféle külön pályázati lehetőség, és akkor megvalósulhat ez a régi szép álom – avat be elképzeléseikbe Szalai Ferenc, a Nádorvárosi Közoktatási Főigazgatóság vezetője.

Az új köznevelési törvény előírja, hogy mielőtt állami kézbe kerülnek az alapfokú oktatási intézmények, mérjék fel az állapotukat, és ez a tornatermekre is igaz.

– A kormányhivatallal együtt felmérjük, hogy melyik iskolában lenne szükség tornateremre, egészen pontosan milyen lehetőség van annak megvalósítására. Ami nehézzé teszi kicsit a dolgot, hogy olyan iskoláink vannak, amelyek nagyon sűrű beépítésűek a belvárosi és a nádorvárosi városrészben, de szerintem egy rendezésiterv- módosítással ott is meg lehet oldani ezt a problémát – tájékoztatott dr. Somogyi Tivadar győri alpolgármester.

A kormány ígéretet tett rá, hogy a jövőben lesz lehetőség a mindennapos testnevelés infrastruktúrájának fejlesztésére pályázni.

Bakács László

Hirdetés