Hirdetés
Győr+
2013.05.11. 08:40

Minden egy karnyújtásnyira

A belváros szomszédságában található Nádorváros Győr egyik központi lakóövezete, ahol a családi házas és a társasházas utcák jól megférnek egymás mellett. A városrészt fekvése miatt sokan kedvelik és választják lakóhelyül, hiszen Nádorvárosból Győr valamennyi része könnyen elérhető, közösségi funkciókkal jól ellátott, fejlődésére a folyamatos, egyenletes növekedés a jellemző.

Hirdetés

Az elmúlt években több utca és zöldterület is megújult, parkolók és játszóterek létesültek. A korábban Győr szégyenfoltjának nevezett Frigyes-laktanya ma már a körzet ékszerdoboza, a megújult Bem tér a családok pihenését, mozgását szolgálja, a felújított kálvária pedig a városrész igazi sajátossága.

 

Hirdetés

Berkes Gyula atya, nádorvárosi plébános nem csak a Szent Kamillus plébánia hitéletét vezeti, de maga is aktív részese a városrész életének. „Itt élek a hívek között, velük együtt veszek részt a mindennapokban, és elmondhatom, Nádorváros megőrizte közvetlen jellegét, és a mai napig jól ismerik egymást az emberek, megállnak beszélgetni, törődnek egymással. Magam is erre törekszem, ezért a szentmisék előtt már a kapuban fogadom a híveket, hogy tudjunk váltani néhány szót. Ez a fajta kapcsolattartás nagymértékben hozzájárul Nádorváros élhetőségéhez. A másik fontos jellemzője a városrésznek az a jó irányú fejlődés, amelyen az elmúlt években keresztülment. Parkok és utak újultak meg, lakóházak épültek. A közvetlen környezetemből példaként említhetném a Babits vagy a Kálvária utcát. Úgy érzem, az itt élők hozzáállása nagymértékben hozzájárul a lakókörnyezet egyediségéhez.

 

Dr. Végh Klára húsz éve dolgozik háziorvosként a városrészben, így jól ismeri az itt élőket, jól ismeri Nádorvárost. Mint orvos úgy látja, a körzetben lakók kedves, nyitott és tisztességes emberek, akik nem csak környezetükre, de saját egészségükre is odafigyelnek.

 

„Munkámból adódóan sokat beszélgetek az itt élőkkel, és úgy tapasztalom, elégedettek a Nádorvárosban tapasztalható folyamatokkal. A közterületek rendezettek, a parkok szépek, és az útfelújítások is folyamatosak.” Ami számomra is és betegeim számára is örömteli, hogy a néhány éve történt fejlesztés révén a régi, elavult rendelő helyett ma már egy európai színvonalú, minden igényt kielégítő intézményben folyhat a betegellátás. Emiatt és a városrész töretlen fejlődése miatt köszönet illeti Dézsi Csaba Andrást. Magam is látom és betegeimtől is tudom, hogy a képviselőre bátran számíthatunk, mert meghallgatja a problémákat és felkarolja ügyeinket.

 

Dr. Dézsi Csaba András hatéves kora óta él Nádorvárosban, a Lahner György utcában nőtt fel, ő maga a Gárdonyiba, fiai pedig a Kálvária úti iskolába jártak, ezért személyesen is kötődik mindkét intézményhez. A városrész iránti elkötelezettsége miatt vállalta Nádorváros képviseletét 1994-ben. „Gyermekkoromra jó szívvel gondolok vissza, hiszen rengeteg élményem fűződik a környező utcákhoz. A városrész éttermeiben sokszor ebédeltünk, szerintem a mai napig a Zöldfában és a Kristály étteremben főznek a legjobban, de a legfinomabb halászlét Misi barátom készíti a CoWalterben. Rossz gyerekként sokszor surrantam be a Szent Kamillus-plébánia kertjébe, ma Gyula atya személyes jó barátom, akit tisztelek azért, amit tesz a közösségért. Emlékszem az egykori laktanyára is, ahol az orosz katonákkal cserélgettem ezt-azt. Később a lepusztult állapotban lévő Frigyes-laktanya ügyét már az önkormányzat tagjaként karoltam fel, és javasoltam, hogy hozzunk létre benne egy önkormányzati negyedet. Végül más döntés született, de örülök, hogy a pénz végül az egyetemet gazdagította, és büszke vagyok arra is, hogy a rangos intézmény professzora lehetek. Leier úr Frigyes-laktanyával kapcsolatos értékmentő és értékteremtő munkája pedig egyedülálló, nem véletlenül lett Győr díszpolgára.”

 

Dézsi Csaba András közel húsz esztendeje szolgálja az itt élőket egyéni képviselőként, ez idő alatt Nádorváros jelentős fejlődésen ment keresztül. Megújult a Kálvária utca, elkészült a Kálvária úti iskola tornaterme, megszépült a Bem tér, a Kálvária úti park és a Malom liget is. „A Borkai Zsolt polgármester nevéhez köthető városi játszótér-felújítási programból is sokat profitált a városrész, és ígéretünkhöz híven sikerült elköltöztetni a Kálvária utcából a szemétszállító autók telephelyét, ami nem csak a zajhatások miatt, de közlekedésbiztonsági szempontból is fontos volt az itt élőknek. A parkolási nehézségek miatt a lakókkal együtt gondolkodva terjesztettük ki a fizetős parkolási övezetet. A számos járda, utca és közterület-felújítás mellett megújult például az orvosi rendelő is. Utóbbi szakmám miatt is fontos a számomra, hiszen magam is az emberek gyógyulásáért dolgozom. Ezért hoztuk létre feleségemmel a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban működő Szívcentrumot, ahol napi huszonnégy órában biztosítjuk az infarktusos betegek azonnali ellátását. A világszínvonalú központ létrejöttéért ma is köszönettel tartozom a győrieknek, akik az ügy mellé álltak és anyagilag is támogatták a centrumot.”

 

A képviselő kitért arra is, hogy az idén is jelentős fejlesztések várhatók. „Ezek közül kiemelném a rendkívül kátyús és forgalmas Honvéd utca egyirányú szakaszának felújítását, a Dessewffy út felújításának második ütemét, a járda-rekonstrukció folytatását. Talán viccesen hangzik, de azért is szeretek motorozni, mert így könnyebben észrevehetők a problémák, kifejezetten a javításra váró útszakaszok.” Úgy látja, a városrészben környezetükért felelősséget vállaló polgárok laknak, akik valódi közösséget alkotnak. „Képviselőségem és hivatásom miatt is rengeteg emberrel kerülök kapcsolatba, akik megosztják velem problémáikat. A városrészért éppen ezért nem egyedül, hanem velük együtt dolgozom, hiszen a célom, hogy egész Nádorvárost és annak minden lakóját képviseljem.”

 

Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter

likeold
a fb oldalunkat