Hirdetés

Milyen lesz a 2020-as felvételi?

Győr+
2019.06.19. 12:43

2020-tól legalább egy B2-es nyelvvizsga és minimum egy emelt szintű érettségi kell majd az egyetemi-főiskolai továbbtanuláshoz.

Hirdetés

Jár-e többletpont az emelt szintű nyelvi érettségiért a 2020-as felvételin? Milyen többletpontokat kaphat az a jelentkező, akinek két emelt szintű érettségije és egy középfokú és egy felsőfokú nyelvvizsgája van?

A továbbtanulni szándékozók számára a legkomolyabb változás az emeltszintű érettségi kötelezettsége, illetve a legalább B2 szintű nyelvtudás igazolása lesz jövőre. Ezzel kapcsolatban nagyon sok kérdés érkezett az illetékes minisztériumhoz, ezért az EMMI Felsőoktatásért felelős államtitkárságától írtak válaszokat, amit a Nemzeti Pedagógus Kar tett közzé.

Hirdetés

A válaszokból többek között kiderül, hogy a többletpontokkal kapcsolatban a változás azt eredményezi, hogy emeltszintű érettségivel maximum 50 pont szerezhető. Illetve az is kiderül a dokumentumból, hogy jövőre az is kap többletpontot a nyelvvizsgáért, aki egy adott nyelvből tesz emelt szintű érettségit és szerez B2-es nyelvvizsgát. Azonban az nem fog plusz pontokat érni, ha valaki a kötelező emelt szintű vizsga mellett olyan tárgyból megy el a magasabb szintű érettségire, ami nem felvétei tantárgy.

A dokumentumban arra is kitérnek, hogy egyszerr mind a két követelményt is lehet teljesíteni, mégpedig emelt szintű nyelvi érettségivel. Hiszen ebben az esetben a diákoknak van emelt szintű érettségije és ez az érettségi – a 60%-os eredmény miatt – középfokú nyelvvizsgának számít.

A kérdések és válaszok ITT elolvashatók.

A jogszabály pedig ITT található.

forrás: eduline, nemzetipedkar

fotó: eduline

likeold
a fb oldalunkat