Győr+
2011.09.27. 17:55

Milliós nagyságrendű megtakarítást érhet el a Móra iskola és a Szivárvány óvoda

Lezárult a Móra Ferenc Általános és Középiskola és a Szivárvány Óvoda és a Kodály Zoltán úti Bölcsőde komplex energetikai felújítása, amelynek keretein belül kicserélték a nyílászárókat, megtörtént a fűtéskorszerűsítés, a homlokzati hőszigetelés, valamint a födém víz- és hőszigetelése is. A KEOP pályázatnak köszönhetően az iskola felújításához 158,8 millió forintot, az óvodáéhoz pedig 51,7 millió forintot nyert a fenntartó önkormányzat.

A kivitelezési munkák 2011. május 6-án indultak el, melyekhez az önrészt – a Móra esetében 88 millió, az óvoda esetében pedig 20 millió forintot – az önkormányzat biztosította.

Ritter Antal


A beruházás részleteiről Ritter Antal projektmenedzser beszélt. A szakember elmondta: az épület födémjének hőszigetelésére 16 cm, a külső falhatároló szerkezetekre 10 cm szigetelőanyag került. Az eredetileg vállalt kétrétegű nyílászáróknál sokkal jobb szigetelésű, háromrétegű üvegű nyílászárókat építettek be.

A hőközpontban olyan irányú átalakítások történtek, amelyeknek köszönhetően önállóan lehet mérni és szabályozni az iskola, illetve az óvoda és a bölcsőde energiafogyasztását.

A Mórában megtörtént a fűtési rendszer teljes cseréje, az épület részeinek használata alapján önálló fűtési köröket alakítottak ki, így lehetővé vált, hogy csak azokat a részeket fűtsék, amelyeket éppen használnak.

Az üzemeltetés az új, modern rendszernek köszönhetően a kézi vezérlés helyett számítógéppel történik, így az interneten keresztül is lehet ellenőrizni annak helyes működését.

A földszintig érő vasszerkezetes nyílászárókat a földszinten Ytong parapetfalra cserélték ki, erre további hőszigetelés került. A falszerkezet építés 12 millió forintos költségét, pályázaton kívüli önrészként a város saját költségvetésből vállalta, hogy hosszútávon tartós és használható legyen az épület. A tantermekbe sokkal több természetes fény jut be, ami az ott lévő diákok, tanárok egészségére kedvezőbb, valamint további villamos energia megtakarítást tesz lehetővé- fejtette ki a szakember.

Csengeri Mária


Csengeri Mária, az intézmény főigazgatója a felújítás szükségességét hangsúlyozta. Rámutatott: a közel 40 éves épület állagának romlásából adódó problémákkal régóta küzdöttek: a fűtési rendszerük elavult volt, szabályozni nem lehetett, az ablakok melletti réseken befújt a szél, a falak nem tartották meg a meleget, a folyosók kimondottan hűvösek voltak télen, az utóbbi időben gyakran beázott a tetőn keresztül az épület. Az intézményvezető kiemelte, az energetikai korszerűsítés lehetővé teszi számukra a takarékos működést.

Rózsavölgyi László


Rózsavölgyi László a Városháza Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke hangsúlyozta, a felújításnak köszönhetően a fűtésszámlák a körültekintő szabályozás következtében jelentősen csökkenni fognak, és ez milliós nagyságrendű megtakarítást jelent majd évente. A számítások szerint az önkormányzati saját forrás 5-7 év alatt megtérülhet.

Radnóti Ákos


Radnóti Ákos, a városrész önkormányzati képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy a felújított intézmények Adyváros új színfoltjai lettek. Azt ígérte, a jövőben folytatni fogják a felújításokat.

A munkálatok számszerűsítve:

Móra Ferenc Általános és Középiskola

Bontási munkák: 1540 nm

Ytong parapetfal létesítése: 696 nm

Falak utólagos hőszigetelése: 3952 nm

Födémszerkezetek utólagos hőszigetelése: 3940 nm

Nyílászárók cseréje: 343 db

Szivárvány Óvodában és a Kodály Zoltán úti Bölcsődében

Bontási munkák: 350 nm

Falak utólagos hőszigetelése: 1866 nm

Födémszerkezetek utólagos hőszigetelése: 1920 nm

Nyílászárók cseréje: 82 db