Mikor fűt a szolgáltató? – Szeptember 15-től áll rendelkezésre a GYŐR-SZOL

Győr+
2011.09.15. 11:09

Szeptember 15-től a felhasználók rendelkezésére áll a távfűtést szolgáltató GYŐR-SZOL Zrt. – jelentették be sajtótájékoztatójukon a társaság illetékesei.

A közüzemi szerződés mellékletét képező üzemviteli megállapodás arra hatalmazza fel a társaságot, hogy szeptember 15-től a jövő év május 15-ig az időjárástól függően elindítsa, illetve leállítsa a távhőszolgáltatást. Ebben az időszakban fűtésre akkor kerül sor, ha a külső hőmérséklet napi középértéke – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint – előreláthatólag nem haladja meg a plusz 10 fokot, illetőleg három egymást követő napon a plusz 12 Celsius fokot.

Az ettől eltérő fűtést (indítást, leállítást) a lakóközösség közös képviselője írásban kezdeményezheti. Abban az esetben teljesítik a kérést, ha erre a hőközpontról vagy a hőközponton belül külön fűtési hőcserélő blokkról ellátott felhasználók legalább 70 százaléka igényt tart rá.

A GYŐR-SZOL Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatósága a betervezett karbantartási, felújítási munkákat mind a fűtőerőműben, mind a távhőhálózaton, mind a hőközpontokban elvégezte, a fűtés indítására felkészült. A nyári nagyleállás, ami használati melegvíz-szünettel járt, augusztus 2-án zökkenőmentesen lezajlott. Szeptember 15-ig leellenőrizték a lakóépületek hőfogadóit, szükség szerint feltöltötték a tudtuk nélkül leürített fűtési rendszereket, befejeződtek a hőközpontok indítási próbai is.

A nyári munkák közül legjelentősebb a Híd utcai primer távhővezeték cseréje volt. A Petz utcában primer és szekunder vezetékcsere, a Pusztaszeri úton a primer vezeték utat keresztező szakaszának cseréje zajlott. Két felhasználói hőközpontot is beépítettek a Szigethy Attila út 78/A-B és a Tihanyi Árpád út 60–62. számú épületekben. Új hőközpontot építettek a Tompa utcai lakótelep távfűtésére is. Erre azért volt szükség, mert a hőt szolgáltató Győri Erőmű Kft. a gőzellátásról a forró vizes ellátásra állt át.

A fűtési idény zökkenőmentes megkezdésének fontos feltétele, hogy az épületek fűtési rendszerei „fogadóképesek” legyenek. Ajánlott a távfűtési időszak indulása előtt befejezni és szeptember közepe után már nem elkezdeni az épületek fűtési rendszeréhez kapcsolódó felújításokat, átalakításokat, radiátorcseréket.

Ezen a nyáron is tömegesen kértek fűtésihálózat-ürítéseket radiátor- áthelyezés, lépcsőház-, közöshelyiség kikapcsolás és az épületek fűtési rendszerének korszerűsítése miatt.

A munka több helyen még most is tart, és információink szerint a korszerűsítések a fűtési idényben is folytatódni fognak. Ilyen esetekben szoros együttműködésre van szükség a szolgáltató és a felhasználók között.

A szolgáltató kéri, hogy ha a fűtési rendszeren olyan munkát végeznek, amelyet előzetesen nem egyeztettek vele –az esetlegesen felmerülő fűtési zavarok elkerülése érdekében –, jelentsék be a GYŐR-SZOL Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatóság Szolgáltatási Üzeménél.