Győr+
2011.08.30. 11:51

Miért nem írunk az öngyilkosokról?

Olvasóink közül többen érdeklődtek: miért nem írtunk az egyik utca emeletes lakásából kilépő öngyilkosról, illetve arról a fiatalemberről, akit hétfőn este a híd tetejéről szedtek le a tűzoltók. Ez utóbbit egyébként portálunk egyik látogatója azonnal jelezte munkatársunknak, s a helyszínre is kimentünk. Mellesleg: rossz érzéssel hallottuk, hogy néhányan leugrásra bíztatták a szerencsétlen embert.

Mégsem tettük ki egyik hírt se a www.gyorplusz.hu portálra.

Szerkesztőségünk ugyanis tartja magát az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásaihoz, irányelveihez. Az öngyilkosságok konkrét, helyszín és módozat szerinti bemutatása ugyanis a pszichiátriai szakma egyértelmű állásfoglalása szerint mintaként szolgál. Egyáltalán nem véletlen, hogy egy adott hídról vagy épületről sorozatosan követnek el öngyilkosságot.

Nyilvánvalóan nem azért lesz valaki öngyilkos, mert az újságban vagy az internetes portálon látott, olvasott róla. Az viszont tény, hogy az akut krízisbe jutott, s a halálba menekülés gondolatával foglalkozó emberek számára komoly hívó jel lehet egy ilyen beszámoló.

Legutóbb éppen a hét végén, a telefonos lelki segélyszolgálatok konferenciáján kérték a szakemberek, hogy a sajtó tartózkodjon a konkrét esetek bemutatásától. Még akkor is, ha az olvasók egy részét ez bizony érdekli.

Néha elkerülhetetlen persze, hogy ne írjunk egy-egy, tömeghatásában jelentős, a közérdeklődés fókuszába került eseményről.

Ám a többi esetben nem terheljük a krízisbe jutott embereket azzal, hogy mintákkal buzdítjuk sorstársaikat hasonló tettek elkövetésére.

A szerkesztőség