Győr+
2011.09.09. 08:17

Mézmedvék

A farksodrók, más néven mézmedvék a jól ismert mosómedve rokonai, Dél-Amerika esőerdeinek lakói. Szinte teljesen éjszakai életmódot élnek, ezért állatkertekben ritkábban láthatóak, mint a mosómedvék, vagy a szintén rokon fajnak számító ormányos medvék.

A farksodrók érdeklődő természetűek, egyebek mellett ennek is köszönhető, hogy Dél-Amerika indián népei évszázadok óta kedvencként, nagy becsben tartják őket. Az indián nevükön kinkajuknak hívott állatok elsősorban növényekkel, gyümölcsökkel táplálkoznak, de gerincteleneket és kisebb gerinceseket is zsákmányul ejthetnek. Mézmedve nevüknek megfelelően nagyon szeretik a mézet. Így vannak ezzel a győri példányok is, akik az etetések végén mindig kapnak ebből a csemegéből.

A farksodrók természetvédelmi helyzete jelenleg nem túl kedvezőtlen, de az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége európai törzskönyv-program keretében felügyeli az állatok tenyésztését. Győrben az elmúlt évek során két kölyök született. A program szabályait betartva mindketten elköltöztek, más állatkertekben folytatják pályafutásukat.

Farkas Adrienn

Fotó: Állatkert