Mesés évadra készül a színház

Győr+
2014.04.28. 13:20

Mesebeli darabok, varázsjegy, sulibérlet, kiváló rendezők és színészek – bemutatták a Győri Nemzeti Színház 2014-2015-ös évadát.

A szeptemberben kezdődő évad ismertetése előtt Forgács Péter igazgató elmondta, egyre többen járnak színházba, tavaly és idén jelentősen emelkedett a bérletvásárlók száma és a jegybevétel. Emlékeztetett rá, a teátrum számos tagjának művészi teljesítményét ismerték el: elsőként említette Járai Mátét, aki Jászai Mari-díjat kapott márciusban, valamint a Thália Színház humorfesztiválján A kripliben nyújtott alakításáért a legjobb színész címet is elnyerte. A színház karmesterét, Silló Istvánt Hevesi Sándor-díjjal ismerték el, Nády Árpád fővilágosítót pedig Magyar Teátrum Díjjal jutalmazták.

 

 

„Mesés évad elé nézünk, tisztelgünk William Shakespeare, a legnagyobb meseíró előtt, aki 450 éve született. Az első bemutató az ő darabja lesz szeptember 27-én, A windsori víg nők című vígjáték, erre már május 6-án elkezdünk próbálni” – árulta el az igazgató.

 

A következő premier a Győri Baletté lesz októberben: Generációk címmel két felvonásos előadást láthatunk. Kiss János, a társulat vezetője kifejtette, a táncosoké a legillékonyabb művészeti ág, a táncművész karrierje a legrövidebb a színpadon. „A társulat 35 esztendős lesz. A darab a fiatalságról és az idősödő kollégákról szól, két fontos zeneműre építve, melyek végigkísérték az együttes létezését: Ravel Boleróját és Orff Carmina Buranáját gondoljuk újra” – mondta el Kiss János.

 

 

A Győri Nemzeti Színház novemberben a népszerű Portugál írójának, Egressy Zoltánnak a darabját tűzi műsorra: a Június című színmű magyarországi ősbemutatóját láthatjuk. Természetesen a következő évadban is a repertoárra kerül egy kiemelt szuperprodukció: decemberben a Jézus Krisztus szupersztárt mutatják be újrahangszerelve, hazánkban eddig nem látott, hallott létszámú zenekarral. 2015 első bemutatója Gogoltól A revizor lesz, a főszerepben Gáspár Sándor Kossuth-díjas színművésszel. Márciusban egy gyönyörű mesét, Mozarttól A varázsfuvolát viszik a színpadra. Áprilisban egy tanulságos és elgondolkodtató komédia debütál, az ismert vígjátékot, a Kaviár és lencsét mutatja be a színház.

A Kisfaludy-teremben ismét két új mű kerül műsorra, az egyik a Figaro házassága színmű változata, melyet egy fiatal hölgy, Erdeős Anna rendez, a másik darab pedig Kosztolányi Édes Annája lesz.

 

 

A következő évadban új bérletet is kiad a teátrum: a Vill-Korr Sulibérletet 4500 forintért, melyet 7-13 éves gyerekeknek szánnak, akik A walesi lakomát, a 80 nap a Föld körül és A helység kalapácsa című darabokat nézhetik meg ezzel. Utóbbi különlegessége, hogy Petőfi verseihez Ferenczi György írt blues zenéket, fiatalos lendületet adva a darabnak. Az Örök Egyetemi bérlet viszont megszűnik. A jegyek és bérletek értékesítésénél egy harmadik kategóriát is bevezetnek, a 18-21. sorba kedvezőbb jegyeket vásárolhatnak a nézők. A részletfizetés továbbra is lehetséges, és Szép Kártyával is lehet vásárolni. További újdonság, hogy a Kisfaludy-teremben eltörlik a ruhatári díjat.

A 2014-2015-ös programon túl a nagyméretű évados füzetben egy „varázsjegyet” is találunk, ami minden bérlet mellé is jár, ezeket a szeptemberi nyílt napon válthatjuk izgalmas ajándékokra.

 

Zoljánszky Alexandra

Fotó: O. Jakócs Péter