Menetelés az életért Abdán

Győr+
2014.04.24. 13:38

Abdán, Radnóti Miklós szobrának helyén gyűltek össze a német birodalom tisztjeinek leszármazottai, hogy bocsánatot kérjenek az elhurcolt, haláltáborokba küldött zsidóktól.

Menetelés az életért feliratú pólókban tapsolták meg Radnóti Miklós Erőltetett menet című versét, melyet egy bencés gimnazista lány adott elő.

 

 

A tübingeni evangéliumi közösség kétszáz fiatal tagja mielőtt Abdára érkezett volna, a zsidó áldozatok túlélőivel, utódaival találkozott tegnap Sopronban. A kétszáz leszármazott azért jött Magyarországra, hogy nagyapáik, dédapáik helyett ők kérjenek bocsánatot a második világháborús bűnökért.

 

 

A menetelők útba ejtették Balfot, ahol a második világháború idején 184 munkaszolgálatost lőttek agyon. Utána indultak Győrbe. este a zsinagógában emlékeztek meg a szörnyűségekről, majd a győri evangélikus templomban közösen imádkoztak.

 

 

Csütörtökön délelőtt Abdán Jobst Bittner, a keresztény közösség vezetője úgy fogalmazott: azoknak a tetteseknek a leszármazottjaiként hajolunk meg a zsidók előtt, és kérünk tőlük bocsánatot, akik hatmillió ember halálát okozták.

 

 

Hozzátette: a megkövetés mellett ez a menet összefogás, határozott kiállás a zsidógyűlölet és a rasszizmus ellen.

 

Elmondták: meg akarják találni azokat a szavakat, amiket őseik nem találtak meg. Bocsánatot szeretnének kérni, bár a bocsánat a múltat nem törli el, de gyógyítani képes.

 

 

Tíz órakor újból útnak indultak Ácsra, Gönyűre és a komáromi erődbe. Április 26-án érkeznek Budapestre. Bárki csatlakozhat hozzájuk.

 

Kovács Veronika

Fotó: Molnár G. Tamás