Győr+
2011.10.10. 20:18

Megyénkben a háztartások 11 százaléka online töltötte ki a népszámlálási kérdőíveket

Csaknem 150 ezerrel nőtt azoknak a lakcímeknek a száma, ahonnan online válaszoltak a népszámlálási kérdőívekre; hétfő délig 413.552 lakáscímről érkeztek be elektronikus úton az adatok, ez a háztartások 9,4 százaléka - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, az elektronikus közlésben a fővárosé az elsőség, ott eddig a háztartások 14,3 százaléka tudatta ily módon a lakások és az egyes állampolgárok adatait, közvetlenül utána következik Győr-Moson-Sopron 11 százalékos aránnyal.

A sereghajtók között van Nógrád (5,8 százalék) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (5,9 százalék), ott a háztartások internetes ellátottsága is elmarad a többi megyéjétől – mutattak rá.

A KSH arról tájékoztatott, hogy a hétvégén a telefonálók legtöbbször az adatszolgáltatói boríték kézbesítésének hiányát jelezték. Mások az internetes belépési kódra tartottak igényt; eddig azért nem kapták meg, mert lakcímük nem szerepelt a számlálóbiztos címjegyzékében. Akik ezt a hiányt jelzik az ingyenes zöldszámon vagy az info.nepszamlalas@ksh.hu e-mail címen, rövid időn belül pótlólag megkaphatják az online kitöltéshez szükséges kódot – tették hozzá.

Közlésük szerint sokan még most is az iránt érdeklődtek, hol töltsék ki a kérdőívet: ott, ahol be vannak jelentve, vagy ahol élnek. A hívást fogadó operátorok megerősítették, hogy mindenkit abban a lakásban írnak össze, ahol valóban életvitelszerűen él, függetlenül attól, hogy bejelentve vagy bejelentés nélkül tartózkodik ott.

A számlálóbiztosok is nagyüzemben dolgoztak a hétvégén: papíron megválaszolt kérdőívek már több mint 500 ezer háztartásból érkeztek. A megkérdezettek többsége többnyire a számlálóbiztosnak adta meg a válaszokat, kisebb részük maga töltötte ki a papír kérdőívet – jegyezték meg.

Az internetes kitöltéssel kapcsolatos legtöbb probléma a szöveges válaszoknál fordult elő, több kérdésnél ugyanis a legördülő listából kell kiválasztani a megfelelőt. Sokan próbálkoztak a kérdőív véglegesítésével, mielőtt a megfelelő számú személyi kérdőívet kitöltötték volna, de ezt nem engedi az online program. Néhány esetben az internetes böngészőprogram beállítását kellett megváltoztatni az elektronikus adatszolgáltatáshoz – sorolták a felvetődő kérdéseket.

A KSH kiemelte: a legtöbb tévesztésre a papíralapú kitöltés ad lehetőséget, hiszen itt sem a számlálóbiztos felkészültsége, sem az internetes programba beépített automatikus ellenőrzés nem segíti a válaszadást. Ezeken a kérdőíveken gyakran a KSH-nak fenntartott szaggatott négyszögekbe írtak bele.

Néhány esetben a számlálóbiztosnak vissza kellett térnie, hogy a kihagyott kérdésekre pótolja a választ. A legnehezebbnek az iskolai végzettséggel kapcsolatos kérdéseket tartották a válaszadók, mert nehezen tudták besorolni magukat – különösen olyankor, ha régen vagy külföldön jártak iskolába. A számlálóbiztosok eddigi visszajelzései alapján a nem kötelezően megválaszolandó kérdésekre a legtöbb esetben válaszolnak a megkérdezettek – állapította meg a hivatal.

(MTI)