Megvédte címét a Győri Audi ETO KC

Győr+
2014.05.04. 18:49

Megvédte címét a női kézilabda Bajnokok Ligájában a Győri Audi ETO KC, amely az első négyes döntő vasárnapi fináléjában 27-21-re legyőzte a 2012-es bajnok montenegrói Buducsnoszt Podgoricát a budapesti Papp László Sportarénában. A sorozat legeredményesebb játékosa Görbicz Anita lett 87 góllal, a négyes döntő legjobbjának Katrine Lundét választották.

 

A sorozat két legutóbbi győztese találkozott egymással a döntőben, a Buducnost csapatában pedig ott volt az a Milena Knezevic is, akit csupán két mérkőzésre tiltott el az EHF Görbicz Anita lefejeléséért. A szurkolók nem felejtették el az incidenst, a bevonulásánál hatalmas füttykoncert fogadta a középdöntőben sportemberhez méltatlanul viselkedő játékost.

A legnagyobb kérdés az volt, a győriek rá tudnak-e tenni egy lapáttal az elődöntőben nyújtott teljesítményükre. Az első félidőben a válasz egyértelmű igen volt, remekül működött a védekezés, Lunde parádézott a kapuban, és a támadójáték is megfelelően kreatív volt. Utóbbira bizonyíték, hogy Woltering 23 percnyi játék után cserét is kért, ami nem túl gyakran fordul elő a Buducnost német válogatott kapusával. Jelentős különbség volt, hogy amíg a győri találatok egyenlően megoszlottak, a montenegrói csapatban csupán a két átlövő, Dalby és Neagu szállította a gólokat. A zöld-fehérek a mérkőzés elejétől vezettek, fokozatosan növelték előnyüket, és támadhattak a hétgólos vezetésért is. Ezt ugyan nem sikerült elérni, de a szünetben magabiztosan, öt góllal vezetett a címvédő. A játékvezetők az első játékrészben nem engedtek teret a túlzottan kemény játéknak, a találkozó a csarnokban tapasztalt előzetes félelmekkel ellentétben sportszerű keretek között maradt.

A győriek még egy hibájukat kiküszöbölték, az elődöntővel ellentétben ezúttal nem aludtak el a második félidő legelején. Egy kellemetlen közjáték így is megszakította a játékot, Kovacsics ugyanis közvetlen közelről belenézett Bulatovic lövésébe, és hosszas ápolásra kényszerült. A Buducnost szemlátomást mindent beleadott, de három gólnál közelebb nem tudtak zárkózni. Mindkét oldalon a védekezés dominált, a játékvezetők pedig továbbra is kifogástalanul látták el feladatukat. Negyvenhét percnyi játék után 21-16-ra vezetett a címvédő, a fordulat pedig nem igazán volt benne a mérkőzésben. A Buducnostnál elfogyott az ötlet és a lendület, a győriek lelkes és fegyelmezett játéka viszont végig kitartott. Az idő telt, a különbség nem változott, a hajrá így már nem tartogatott izgalmakat. Kovacsics piros lapjától alighanem mindenki eltekintett volna, de Lunde kettős emberhátrányban is bemutatott két hatalmas bravúrt. Az utolsó percekben jöttek a cserék, zúgott a vastaps, a győriek ismét felültek Európa trónjára.

Ambros Martinnak remekül sikerült időzítenie csapata formáját, a zöld-fehérek a szezon legfontosabb mérkőzésén játszottak a legkoncentráltabban és a legmagasabb színvonalon. A Győri Audi ETO KC lett az első magyar csapat, amelyik megvédte címét a Bajnokok Ligájában. A bronzérmet a három korábbi győri játékossal – Ana Djokiccsal, Jovanka Radicseviccsel és Andrea Lekiccsel – felálló Vardar Skopje szerezte meg, miután a harmadik helyért rendezett mérkőzésen 34–31-re legyőzte a Midtjylland együttesét. A krónikához tartozik, hogy a podgoricai szurkolók ismét botrányt okoztak, így a remek hangulatú négyes döntőn a rohamrendőröknek is szerep jutott.

Győri Audi ETO KC–Buducnost Podgorica 27-21 (15-10)

Budapest, Papp László Sportaréna, Bajnokok Ligája-döntő, 10000 néző. V.: C. Bonaventura, J. Bonaventura.

Győri Audi ETO KC: LUNDE – Bognár-Bódi 2, BULATOVIC 3, GÖRBICZ 7/2, Löke 4, AMORIM 4, Kovacsics 2. Cs.: Herr (kapus), TERVEL, Hornyák Á., ORBÁN 4, Korsós 1, Soós, Hornyák D., Sirián. Edző: Ambros Martin.

Buducnost Podgorica: Woltering – Petrovic 1/1, Lazovic, Byzdra 1, CVIJIC 4, NEAGU 7, Mehmedovic 1. Cs.: Zderic (kapus), DALBY 5, Knezevic 2, Gjeorgjievska, Jezic. Edző: Dragan Adzic.

Hétméteresek: 2/2, ill. 1/1. Kiállítások: 6, ill. 10 perc. Kizárva: Kovacsics (56. perc).

Ambros Martín: – Fantasztikus ez az eredmény, le a kalappal a lányok előtt. Az egyik legjobb teljesítményt az idényben pont most tudtuk nyújtani, ráadásul a legerősebb ellenféllel szemben.

Korsós Dorina: – Csodálatos érzés, hogy megint nyertünk, örülök, hogy én is hozzá tudtam ehhez a magamét tenni. Nehéz lesz az érettségire hétfőn felkelni, de ez is nagyon fontos számomra, így ott is a lehető legjobban szeretnék teljesíteni.

Görbicz Anita: – Kijött a csúcsforma a csapatból ezen a hétvégén. Minden nagyon csodálatos volt, hát még a közönség…

Lakner Gábor

Fotó: Marcali Gábor