Győr+
2011.09.05. 11:43

Megújul a Jedlik Ányos utca és Gutenberg tér

Új szökő- és ivókúttal is gazdagodik a Belváros, hiszen a felújítás során az Apáca utcai csomópontban Jedlik Ányos tiszteletére egy szódásszifon alakú kutat helyeznek el.

A Jedlik Ányos utcát a ’80-as évek közepén építették át betontérkővel. Az idők során az út alatti közművezetékek állapota leromlott, több esetben történt csőtörés. A közművezetékek cseréjével egy időben az utca felújításáról is döntés született.

Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester, belvárosi képviselő kifejtette, a munka részben a Dunakapu tér rekonstrukciójához is kapcsolódik, hiszen így nem csak a tér, de a hozzá kapcsolódó legfontosabb sétálóutca is megújul. A jövőben tehát a belváros két legszebb terét egy impozánsan felújított utca kötheti össze.

Hozzátette, Jedlik Ányos, a szódavíz előállító szerkezet feltalálójának tiszteletére egy új csobogóval, egyben ivókúttal is gazdagodik a belváros. A különleges szökőkút egy régi típusú szódásüveget formáz, amelyből a víz egy medencébe folyik. A medence végén ivókút is található.

Fekete Dávid a terület másik önkormányzati képviselője hangsúlyozta, a szakemberek nagy gondot fektettek az utca burkolókövének kiválasztására. Fontos szempont volt, hogy az jó minőségű, időtálló és csúszásmentes legyen, azért döntöttek végül a Városháza téren található kő mellett.

A képviselő hozzátette, a Gutenberg tér és a Frigyláda rekonstrukciójával egy gyönyörű barokk tér jön létre. Az emlékmű előtt egy hármas osztatú lépcsőt alakítanak ki, ahol lehetőség nyílik a megpihenésre, nézelődésre.

Prédl Antal az építtető Útkezelő Szervezet megbízott intézményvezetője végezetül elmondta, a felújítás mintegy 170 millió forintba kerül, amit a Magyar Aszfalt Kft. végez. A beruházás tervezett befejezése november 30.