Megújul a győri Insula Lutherana

Győr+
2014.04.08. 12:49

Az épülettömb megújulásáról is tájékozódtak az evangélikus intézmények vezetői Győrben…

Győrrel és a Lutheránus Sziget megújulásával ismerkedtek a magyarországi evangélikus oktatási intézmények vezetői kedden. Hallgatóné Hajnal Judit, a Péterfy Sándor oktatási központ igazgatója lapunknak elmondta, régi hagyomány, hogy az intézményvezetők értekezletének mindig egy olyan vidéki város ad otthont, amelyben működik evangélikus oktatási-nevelési intézmény. Az egyház ezúttal Győrt kérte fel a tanácskozás megszervezésére, a hamarosan teljesen megújuló Insula Lutherana bemutatásának apropójaként.

 

A Magyarországi Evangélikus Egyház az elmúlt évben írt alá megállapodást a kormánnyal, amelynek keretében 2017-re, a reformáció 500. évfordulójára megújulhat a Győri- és a Budapest-Deák téri Evangélikus Központ is. A győri épülettömb felújítását az állam 4,7 milliárd forinttal támogatja.

 

 

Szemerei János a Nyugati Egyházkerület püspöke kérdésünkre kifejtette, a fejlesztésnek köszönhetően 2016-ig megújul az iskola, amelyben új óvodaépület és egy korszerű tornaterem is épül, de egy új kollégium is a tervek között szerepel. Az oktatási központba több mint 800 gyermek jár, ezért is fontos feladat a helyhiány feloldása. Az Evangélikus Szeretetház nem csak megújul, de a férőhelyeket is bővítik, hiszen jelenleg két éves a várakozási idő. A fejlesztés során természetesen az Evangélikus Öregtemplomot is felújítják, ami azért is fontos, mert mára az épület nagyon rossz állapotba került, a Rába alámosta, így a rekonstrukció nélkül a léte is veszélybe került volna. Hozzátette, az épületegyüttes igazi kuriózumnak számít az országban, hiszen itt az óvodai neveléstől az idősgondozásig, a lelki élettől a levéltári funkciókig minden megtalálható egy helyen. Az épületegyüttes olyan értékeket rejt, amelyek bemutatásra érdemesek. A felújítás után erre alkalmassá válik az evangélikus központ, ezért terveik között szerepel az Insula Lutherana megnyitása a győrieknek és a turistáknak. Ennek módja még kidolgozás alatt áll, de elképzelhető, hogy egy látogatói központ létrehozásával teszik megismerhetővé a győri evangélikus sziget szépségeit.

 

 

Az intézményvezetőket Borkai Zsolt fogadta a városházán, akinek a püspök és az iskolaigazgató is köszönetet mondott azért, hogy Kara Ákossal közösen országgyűlési képviselőként szorgalmazták és támogatták az épületegyüttes megújítását. A polgármester elmondta, Győrben számtalan érték található, a város törekvése, hogy ezeket megmutassa az egész országnak és a határon túlról érkezőknek. A számos új értéket teremtő beruházás mellett ezért folyik a Belváros és Újváros rehabilitációja is, amihez jól kapcsolódik az Insula Lutherana felújítása. Kiemelte, az élet számos területén tapasztalható, hogy a kormány a győri fejlesztési elképzelések mellé áll, ilyen a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál létesítményeinek építése, ilyen a Multifunkcionális Csarnok beruházása, és ilyen az evangélikus épülettömb komplex felújítása is.


Papp Zsolt

Fotó: O. Jakócs Péter