Győr+
2011.09.16. 11:38

Megszűnik a Győr megyei alternatív kulturális közalapítvány

Két héttel a győri alternatív kulturális központ bezárása után a megyei önkormányzat megszavazta az azt működtető Rómer Ház Közalapítvány megszüntetését is, a lépést korábban a kuratórium elnöke kezdeményezte.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat közgyűlése korábban azért hozott létre több közalapítványt is, hogy azok más módon bevonhatatlan pályázati forrásokkal egészítsék ki büdzséjüket, ám “nem nagyon tudtak élni ezekkel a lehetőségekkel” – hangsúlyozta Szakács Imre (Fidesz-KDNP), a megyei közgyűlés elnöke.

Megjegyezte: sajátos módon épp a Rómer Ház volt a leghatékonyabb ezen a téren, de a lendület tavaly megtört, idén pedig már veszteségesbe fordult a közalapítvány gazdálkodása, így pályázati támogatásokhoz társuló kötelmek már nem is terhelik a közalapítványt.

Szakács Imre megjegyezte: “nem a mi szintünkön dől el”, hogy támogatásra érdemesek-e a rétegkultúrát támogató intézmények. Közlése szerint a kuratórium elnöke két héttel ezelőtt tett javaslatot a közalapítvány megszüntetésére, amelynek tevékenységéről pénteken úgy határoztak a megyei képviselők: azokat a Bartók Béla Megyei Közművelődési Nonprofit Kft. veszi át.

A pénteken tárgyalt előterjesztés szerint a közalapítvány készpénzvagyona 50 ezer, eszközvagyona csaknem 13 millió forint; ezekhez 5,8 milliónyi kötelezettség és 3,9 milliós kintlévőség társul. Utóbbiak zöme közüzemi számla és a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) által ki nem fizetett támogatás.

Tavaly januárban egyszer már egy egész hétvégés fesztivállal – és az ott rendezett gyűjtéssel – adtak tőkeinjekciót a Hrabal Mozit is működtető Rómer Háznak, egy évvel később azonban már arról jelentek meg hírek a megyei sajtóban, hogy az elmaradó MMKA-támogatás miatt belső tartalékait éli fel az intézmény. A megyei közgyűlése – a tavalyihoz hasonlóan – egyetlen forintot sem juttatott mozinak, amely azonban továbbra is ingyen használhatta a neki korábban juttatott épületet Győr belvárosában.

(MTI)