Hirdetés
Győr+
2012.06.10. 08:06

Megnyílt a világ legrangosabb kortárs művészeti mustrája Kasselben

A rendezvény 100 napig tart, a fesztivált a művészet és a társadalom tükörképének tartják.

Hirdetés

Megnyílt szombaton a Németországban, a Hessen tartománybeli Kasselben a világ legrangosabb kortárs művészeti seregszemléje, az ötévente megrendezett és száz napon át tartó dOCUMENTA. Az eseményt Joachim Gauck német államfő nyitotta meg a nagyközönség előtt. Az 1955-ben alapított rangos mustrát 13. alkalommal rendezik meg, az első résztvevők között volt Picasso és Kandinszkij is.

A szervezők 750 ezer látogatóra számítanak idén a szeptember 16-án véget érő tárlaton. Ugyanennyi érdeklődőt vonzott az előző, 2007-es rendezvény. A mustra központi helyszíne a kasseli Fridericianum, Európa egyik legrégebbi közmúzeuma. A résztvevők listája impozáns, a 297 név között tudós, de már elhunyt művész, Salvador Dalí is szerepel. A kurátorok tágan értelmezik a kortárs művészet fogalmát. Amit a kiállítók kínálnak “lehet, hogy művészet, lehet, hogy nem” – mondta koncepciójáról Carolyn Christov-Bakargiev, a dOCUMENTA vezetője. “Nem számít a határ, aközött, hogy mi számít művészetnek, és mi nem” – fogalmazott.

Hirdetés

Kasselbe száz napra beköltözik a művészet: múzeumok, parkok és sok hétköznapi hely, akár még az üres irodák is a dOCUMENTA szolgálatába állnak. A fesztivált a művészet és a társadalom tükörképének tartják. “Ez a dOCUMENTA is a mostani életről alkotott képet adja vissza lenyűgöző módon” – fogalmazott előzőleg Bernd Neumann kulturális államminiszter.

hirado.hu

likeold
a fb oldalunkat