Hirdetés
Győr+
2016.06.03. 13:08

Megnyílt a Szent Márton és Pannónia című kiállítás

Szent Márton a magyar nép körében a kezdetektől fogva mélyen tisztelt szent - mondta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, szombathelyi megyéspüspök pénteken a Szent Márton és Pannónia című időszaki kiállítás pannonhalmi megnyitóján. A tematikusan megosztott tárlat pénteken kora este nyílik Szombathelyen.

Hirdetés

A hagyomány szerint Szent Márton Savariában (a mai Szombathelyen) született, de a pannonhalmi dombot is számon tartják a szent szülőhelyeként. Ennek a vitának szép lezárása, hogy az ókeresztény Pannonia leleteit közös kiállításon mutatja be a Pannonhalmi Főapátság, a Savaria Múzeum, a Szombathelyi Püspökség és a helyi önkormányzat – mondta el az M1 aktuális csatorna szerdai adásában Vida Tivadar régész.

Szombathelyen tárják a látogatók elé a római kori Pannonia ókeresztény leleteit Tóth Endre régész rendezésében, Vida Tivadar a népvándorlás kori ókeresztény leletek kiállításának kurátora Pannonhalmán, a két kiállítást pedig Takács Imre művészettörténész fogja össze főkurátorként.

Hirdetés

Vida Tivadar elmondása szerint a 300 és 800 közötti ókeresztény leleteket talán még soha nem mutatták be egy tárlat keretében. A pannonhalmi kiállításban elsősorban a Pannonia pusztulása utáni korszak; a hunok, germánok, avarok által elpusztított területeken a kereszténység továbbélésére utaló leletek láthatók.

Szent Jeromos a 4. század végén drámai képet festett Pannonia pusztulásáról: megölték a papokat, kifosztották a templomokat; mégis voltak, akik helyben maradtak. A római kultúra továbbvivői, betelepülő és megtérő germánok kis közösségei éltek ott a 6-7. században, az ő kultúrájuk kizárólag a régészeti leleteken keresztül fogható meg – hangsúlyozta a kurátor.

 

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat