Győr+
2011.08.20. 07:39

Megkoszorúzták Szent István király szobrát

A Szent István-napi megemlékezések, városi rendezvények már pénteken elkezdődtek. A győri önkormányzat, valamint a résztvevők megkoszorúzták Szent István király szobrát a Bécsi kapu téren. Beszédet mondott Simon Róbert Balázs alpolgármester, a műsorban közreműködött a Hangraforgó együttes. Augusztus 20-án, szombaton délelőtt tíz órakor szentmisét tartanak a győri bazilikában, az alapító Szent István tiszteletére.

CSÍKSOMLYÓI MAGYAR PASSIÓ

A Forrás Színház és az Evangélium Színház közös produkcióban mutatja be Katona Imre Csíksomlyói magyar passióját augusztus 20-án este fél kilenctől a víziszínpadon. Katona Imre különleges szertartásjátékában Krisztus passiója össznépi rituálé, amelyben egy színházi közösség kínokkal teli, ám felemelő alkotómunkájának részeként születik újjá a passió. A program ingyenes.

A Csíksomlyói magyar passió a rendező, Pataki András koncepciója és dramaturgiai munkája nyomán jelentős módosuláson esett át, a jelenetek közti morális közjátékok dalszövegekké alakultak, amelyekre Szarka Gyula (Ghymes együttes) szerzett a népénekek világát idéző, modern hangzású zenét. Az orgonán és dobokon megszólaló dallamok és ritmusok a kortárs tánctechnikák leleményes használatára ösztönözték Demcsák Ottó koreográfust.

ÜNNEP SZENTIVÁNON

Győrszentivánon is megrendezik a hagyományos Szent István-napi ünnepet. Szentmise lesz szombaton délelőtt 10 órakor a Sugár úti óvoda udvarán, öt órakor emlékműsort tartanak a Kincses házban. Este héttől a Molnár Vid Bertalan Közösségi Házban Királyok és királynők éjszakája címmel Elvis-, Beatles-, Máté Péter- és Cserháti Zsuzsa-dalok csendülnek fel. A tűzijáték fél tízkor kezdődik.

BÁCSAI HANGVERSENY

A nagybácsai templom védőszentjének ünnepén, augusztus 20-án ünnepi hangversenyt tartanak 19 órától. A koncerten elhangzik Antonio Caldara Szent István, Magyarország első királya című oratóriuma. A művet előadja a Savaria Barokk Zenekar. Vezényel Németh Pál.

Az oratórium történelmünk egyik nagy fontosságú pillanatát, a keresztény hit felvételét, a nyugati keresztény országokhoz való csatlakozást, a Vatikán jóindulatának elnyerését dolgozza fel, államalapító nagy királyunk, Szent István belső vívódásainak, tépelődéseinek tükrében. A gyönyörű, költőien moralizáló szöveget a Rómában és Bécsben alkotó, saját korában is nagyra becsült olasz zeneszerző, Antonio Caldara zenésítette meg.

A zeneműnek négy énekes szereplője van. Szent István – Randall Scotting, Gizella királyné – González Mónika, Anastasio főpap – Szigetvári Dávid, Erasto – Jekl László.

GYŐRI BÚCSÚ

A XVIII. Győri Búcsút rendezi meg a városi önkormányzat és a PÁGISZ ÁMK augusztus 20-án Marcalvárosban, a művelődési központ udvarán. A sztárvendégek idén a Desperado, a Princess és Kaczor Ferenc lesznek. A program reggel fél kilenckor zenés ébresztővel kezdődik, a Rába Koncert Fúvószenekar, valamint a Nyúli Sporttwirling és Majorette Egyesület ébreszti és köszönti Marcalváros lakóit.

Az elmaradhatatlan mutatványosok, árusok és csaposok mellett tíz órától játszóházak, légvárak, miniautók várják a családokat. A gyerekek megnézhetik A kisgömböc című mesét a Kincses Színház előadásában, majd 11 óra 30 perckor a tűzoltók bemutatója kezdődik.

Délben ünnepi megnyitót tart Borsi Róbert és Rózsavölgyi László marcalvárosi önkormányzati képviselő, majd ökumenikus istentisztelet, kenyérszentelés, kenyéráldás következik. Közreműködik a Rába Dal- és Társaskör, vezényel Mezei Melinda karnagy, énekművész. Délután háromtól Száll a nóta címmel a Magyar Nótaszerzők, Énekesek és Zenészek megyei egyesületének művészei, énekesei műsorát hallhatja a közönség. A Marina táncosai négykor, a Rába Koncert Fúvószenekar ötkor, a Desperado hatkor lép színpadra.

Este nyolcig a táncosoké a főszerep, majd a Princess lányok műsora kezdődik, amit zumba fitneszbemutató és Kaczor Ferenc műsora követ. A tűzijáték rakétáit 21 óra 55 perckor lövik fel, a győri búcsú zárásaként.