Győr+
2012.07.12. 09:55

Megkezdték a levendula aratását Pannonhalmán

A levendula jellegzetes illata, és a lila színben pompázó Gyógynövénykertészet látványa fogadja ezekben a napokban a Pannonhalmi Apátsághoz érkezőket.

A Szent Márton-hegy lábánál elterülő bencés kertészetben mind a francia, mind pedig az angol levendulát termesztik a szerzetesek. Ezen a héten, a főként gyógyhatása miatt kedvelt francia levendula aratásával megkezdték az idei első termés betakarítását. Az angol fajta, amely csak néhány hét múlva következik, intenzívebb illata miatt inkább kozmetikai célokra használnak.

A kánikulai melegben nem könnyű az aratómunkások dolga, viszont ez az idő nagyon kedvező a jellegzetes színű gyógynövény számára, a napsütéses órák számával ugyanis, egyenes arányban növekszik a betakarítható mennyiség és annak minősége.

Pottyondi Ákos a Főapátság Gyógynövénykertjének vezetője, az idén jó közepes termésre számít:

– Olyan 100-110 liter olajat tudunk majd kinyerni a learatott levendulából, ami a korábbi évekhez képest nem több, viszont bőven hozza a várt mennyiséget. Eddig szerencsénk volt a jó idővel, és ha tovább tart a nagy meleg, talán még ennél is jobb lehet a termés.

A betakarított levendulából nagy nyomáson kisajtolják az olajat, amiből a szerzetesek ősi receptjei alapján különböző gyógyhatású készítményeket, illatosítókat és szappant készítenek.

A technológia annyira környezetbarát, hogy a folyamat során nem marad semmilyen hulladék. Miután kipréselték a növényből az olajat, a megmaradt szárazanyagot eltüzelik a hideg idővel beköszöntő fűtési szezonban. Az égés során keletkezett hamu szintén nem vész kárba, ugyanis tavasszal beborítják vele a földeket, így a bennük maradt értékes ásványi anyagok ismét visszakerülnek a természetbe.

A Főapátság összesen 5 hektáron termeszt gyógynövényt, amely milliós bevételt jelent a bencés közösség számára. Az idei termést Várszegi Asztrik főapát augusztus 15-én, liturgikus szertartás keretében fogja megáldani a Gyógynövénykertészet levendulamezői mellett.

Molnár G. Tamás

Fotó: a szerző