Hirdetés
Győr+
2012.05.15. 19:34

Megkezdődött a halak visszatelepítése a vörösiszap-által kipusztított Marcalba

Először telepítettek halakat a Marcal folyóba azóta, hogy 2010 októberében, néhány nappal a Kolontári vörösiszap-tározó gátjának átszakadása után az erősen lúgos vegyszer teljesen kipusztította a folyó élővilágát. A mérgező szennyezés következtében mintegy húsz tonna hal pusztult el, több tízmillió forintos kárt okozva ezzel a halászatból és a túrizmusból élőknek.

Hirdetés

Az elmúlt másfél év során az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei teljesen megszűntették a szennyeződést a folyón. A meder aljára ülepedett vörös anyagot még tavaly nyáron kikotorták, így azóta már a Marcal is elkezdhette rehabilitálni önmagát, amelynek eredményeként a Rábából és a felső szakaszon található befolyó patakokból több halfaj visszatelepült, ám a korábbi halállomány eléréséhez szükség van mesterséges telepítésre is.

Hirdetés

– A vízügyes szakemberek több, a halak életfeltételeit javító intézkedést hoztak, amelynek során laposabb parti részeket próbáltak meg rákötni a folyóra, hogy ívó hellyel, halbölcsőkkel segítsék a megtelepedésüket. – mondta Pintér Csaba, a Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága Halászati Osztályának vezetője.

A folyó rehabilitációjának fontos lépéseként kedden kora délután a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet munkatársai hatszáz kiló két nyári pontyot és tízezer darab fiatal süllőt engedtek a folyóba, ahol a 2010 októbere óta érvényben lévő halászati tilalmat hamarosan feloldják.

– Június 15-től végre ismét lehet majd horgászni a Marcalon, ezért nekünk nagyon gyorsan, még közvetlenül előtte kell telepítünk, hogy a kishalaknak legyen elég idejük megtalálni a helyüket és ne egy zavart halállomány fogadja a folyóra visszatérő pecásokat. – mondta Szilágyi Gábor, a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezet ügyvezető-elnöke.

A haltelepítés tovább folytatódik, néhány hét múlva előnevelt harcsákat, jövőre pedig más őshonos fajtákat fognak szabadon engedni a folyóba.

Molnár G. Tamás

Fotó: a szerző

likeold
a fb oldalunkat