Győr+
2011.07.19. 15:58

Megjött az új kis tapír

Tapírkölykökből eddig sem volt hiány a győri vadasparkban, ám korábban csak hím utódok születtek. A mostani jövevény kislány. Gondozói Pisztáciának keresztelték el.

Folytatódik a Xántus János Állatkert tapír sztorija, Mandula, a termékeny tapírmama ismét aggódva figyelheti egy kölyök minden lépését. Szükség is van a szülői figyelemre, hiszen Pisztácia igen virgonc kis apróság. Érdemes tudni róla, hogy két hete látta meg a napvilágot, súlya tíz kiló, s bár már most fogyaszt szilárd táplálékot, mamája 10 hónapos koráig szoptatja.

Pisztácia szeret játszani, futkározni a kifutóban, úszkálni a medencében. Kíváncsian közeledik gondozói felé is, hálás, ha megsimogatják. Hatalmas szemeivel csodálkozva tekint a világra. Mikor először merészkedett ki a tapírházból, óvatosan közlekedett, másnap már rohant a külső kifutóba, ahol jól megkergette a pampanyulakat.

A kis tapírok testén világos színű pettyek és hosszanti irányú csíkok láthatók, melyek a rejtőzködést segítik a sűrű bozótban. Csíkjait féléves korában fogja elveszíteni. A Dél-Amerikában élő növényevő rendkívül ritka az állatkertekben, így Pisztácia megérkezése nem csupán a tapírcsalád és a győri állatkert életében jelentős esemény. A kicsi a jövő héten már várja látogatóit a Dél-Amerika kifutóban.

A tapír Dél-Amerika legnagyobb testű növényevője. Ezek az állatok az esőerdők kipusztítása miatt kerültek a kihalás szélére. A fogságban született tapír ritkaságnak számít, ezért is nagy öröm, hogy Győrben már negyedszer született kistapír. Pisztácia, ha felnő, valószínűleg egy másik állatkertben alapít saját családot.

Farkas Adrienn

Fotó: Kovács Róbert