Győr+
2011.09.06. 13:03

Megjelent a legújabb Műhely folyóirat

Megjelent a Műhely folyóirat legújabb száma, melynek kiemelkedő része a benne található fotóanyag: a győri Pillák István munkái illusztrálják a szövegeket.

A kulturális folyóirat első része ismét kuriózumot közöl, Alekszandr Puskin négy olyan levelét olvashatjuk, amely még máshol nem jelentek meg magyar fordításban. Mind a négy szöveg 1824-es keltezésű, abból az időszakból való, mikor a költő száműzetésben volt. Ahogy a bevezetőben is olvasható, a levelek egyszerre szólnak a mindennapi ügyes-bajos dolgok intézéséről, és ezzel együtt olyan szövegek, amelyekben a Puskin-művek továbbélnek már-már szépirodalmi stílusban.

A Műhely Sári László bölcsességeivel folytatódik, Su-la-ce: Feljegyzések Lin-csiről címmel. Az író a filozófiai munka végén elköszön az olvasóktól, mert ezzel a fejezettel befejeződött a sorozata. Sári László mindvégig úgy írt, mintha egy kínai filozófus gondolatait osztaná meg az olvasókkal.

A folyóiratban olvashatunk még egy hosszabb tanulmányt Veliky Jánostól, aki a reformkorba visz minket. A győri születésű Czigány Zoltánt is felköszöntik 80. születésnapja okán, valamint számos vers, prózai mű és recenzió olvasható a 4. számban.

A kulturális kiadványban ismét közreadnak győriek által jegyzett műveket is. Olvashatunk verseket Pusztai Zoltántól, Horváth Veronikától, Bende Tamástól, Meliorisz Bélától és Pétercsák Maximtól. Próza formában Falvai Mátyás gondolatai szerepelnek a folyóiratban, recenzió műfajban pedig két győri, Juhász Attila és Szakál Gyula írását közlik.

Zoljánszky Alexandra