Hirdetés

Megint méregdrágán tankolhatunk

Győr+
2019.05.01. 15:33

Hiába kezdtük egészen visszafogott üzemanyagárakkal az évet, négy hónap alatt nagyot nőtt a benzin és a gázolaj literjéért fizetendő összeg is. A 95-ös több mint 50 forinttal lett drágább és a dízel is 400 forint fölött van.

Hirdetés

Az üzemanyagok árát két tényező befolyásolja, az olaj világpiaci ára és a forint árfolyama a dollárral szemben. A forint nem gyengült az elmúlt időszakban, a nyersolaj ára viszont hat hónapos csúcsra emelkedett, az elmúlt hetekben ezért kell többet fizetnünk tankoláskor.

Hirdetés

„Gyakran politikai döntések, nyilatkozatok is hatással vannak az árak alakulására” – tájékoztatott Bencze Béla benzinkút-üzemeltető, aki szeretné, ha nem emelkednének tovább az árak. „Akármilyen meglepő, a drágább üzemanyag ellenére a forgalom nem csökken, és azt látom, hogy az autósok hozzászoktak az áringadozáshoz, amit szinte már lehetetlen nyomon követni” – tette hozzá a szakember. A fogyasztást sok minden befolyásolja, többek között az időjárás is. „Amikor bejön a jó idő és közeledik a nyár, egyre többen használják a saját autójukat, ami meglátszik a kutak forgalmán” – árulta el Bencze Béla.

A legtöbbeknek a napi munkához nélkülözhetetlen az autó, és a családok számára szintén pótolhatatlan eszköz. Nem örülök a drágulásnak, de nem tudok mit csinálni, az autón nem lehet spórolni, a gyerekeket is hozzuk-visszük, iskola, óvoda, délutáni edzések, mindenhova időben oda kell érni, csak reménykedhetünk, hogy picit visszarendeződnek majd az árak” – mondta a Győr+ Híradónak egy tankoló.

Elemzők szerint azonban a csökkenésre még várnunk kell, miután az USA bejelentette, hogy a továbbra is iráni olajat importáló országok szankciómentessége megszűnik, ami várhatóan tovább drágítja a világpiaci és a hazai üzemanyagárakat. Ez a héten plusz 5-6 forintot jelenthet az autósok számára.

GY.P.

fotó: illusztráció

likeold
a fb oldalunkat