Győr+
2011.07.04. 18:48

Meghalt Habsburg Ottó – A szívurnát Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra

A hétfőn elhunyt Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án, a bécsi Kapucinusok Templomában, a szívurnát, szűk családi körben, Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra - közölte a Habsburg titkárság hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a szívurna egy hagyomány a Habsburg családban, több családtagnak is helyeztek már el ilyet. “Habsburg Ottó kérése volt, hogy szívurnája Pannonhalmán legyen, mert Pannonhalma igen közel állt a szívéhez, miután bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven”.

A titkárság azt nem közölte, hogy a szívurnát mikor helyezik el. A főherceg lelki üdvéért július 17-én a budapesti Szent István-bazilikában tartanak szentmisét.

A 98 éves korában elhunyt Habsburg Ottó szívét a Pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikájának altemplomában helyezik örök nyugalomra – mondta Hortobágyi Cirill perjel hétfőn az MTI érdeklődésére.

Habsburg Ottó maga döntött így; Habsburg Mihály főherceget két évvel ezelőtt bízta meg az urnahely elkészíttetésével – ismertette a perjel. Az urnahelyet az altemplom padozatának középpontjában alakították ki, azt márványlappal zárják majd le.

Habsburg Ottó és a bencések kapcsolatáról a perjel elmondta: diákkorában pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták Habsburg Ottót a magyar nyelv és a magyar történelem ismeretére, készítették fel az érettségire. Blazovich Jákó, Bánhegyi Jób és Vlasits Róbert voltak a tanárai – tette hozzá Hortobágyi Cirill.

Irántuk érzett háláját rótta le Habsburg Ottó azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után, inkognitóban ellátogatott a Pannonhalmi Főapátságba és a kriptában virágot helyezett el volt tanárai sírjára. A bencésekhez fűződő bensőséges kapcsolatát jelezte többszöri pannonhalmi látogatása, továbbá az is, hogy tiszteletbeli elnökségi tagja volt a Bencés Diákszövetségnek – mondta Hortobágyi Cirill.

(MTI)