Hirdetés

Megfogadhatnak szülészeket Győrben a kismamák

Győr+
2012.02.20. 12:48

Győrben továbbra is fogadhatnak nőgyógyász szakorvosokat a szülő nők – mondta érdeklődésünkre dr. Nagy Sándor, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosa.

Hirdetés

Sopronban ezentúl csak szülésznőkkel állapodhatnak meg a kismamák, orvosokat március elejétől nem lehet megfogadni – adta hírül a Kisalföld. A soproni doktorok azzal indokolták közös elhatározásukat, hogy fáradtak, nem tudnak folyamatosan, éjjel-nappal a szülő nők rendelkezésére állni. Az is megtörténik, hogy az orvossal szerződött terhes nő éppen akkor szül, amikor a nőgyógyásznak a napi ügyeletét követő kötelező pihenőidejét kellene töltenie. Ez pedig komoly jogi aggályokat vethet fel.

Hirdetés

Portálunk látogatói aggódva érdeklődtek, hogy vajon terveznek-e Győrben a sopronihoz hasonló intézkedést.

Megkérdeztük a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház osztályvezető főorvosát, dr. Nagy Sándort – aki egyben megyei szakfőorvos is -, felmerült-e annak a gondolata, hogy a győri doktorokat sem fogadhatják meg a szülő nők.

A főorvos elöljáróban elmondta: a győri kórház osztályán évente 2300 szülést vezetnek le. Valószínű, hogy az egészségügyi rendszer, a betegutak küszöbön álló átszervezésével ez a szám nőni fog.

– Az Ausztriában is bevált gyakorlat szerint azt szeretnénk elérni, hogy a kismamák elsősorban a kórházi osztályhoz ragaszkodjanak, ne feltétlenül annak egy-egy orvosához. Ennek ellenére Győrben nem tervezzük annak a gyakorlatnak a megszüntetését, hogy a szülő nők szakorvosokat fogadjanak meg – hangsúlyozta a szakember.

Dr. Nagy Sándor hozzátette: ez iránt jelenleg erős igény mutatkozik a kismamák részéről. A terhesgondozás során kialakult személyes bizalmi viszonyt szeretnék fenntartani a szülőszobában is. A győri szülészeti osztály ez elé nem állít akadályokat.

Az eddigi tapasztalatok szerint – és ezt már nem a főorvostól tudjuk – azokban a kórházakban, ahol nem lehet megfogadni orvosokat, az igények alapján kinyílnak a kiskapuk. Előbb csak a hozzátartozók szülését vállaljá az egyes orvosok, később már a közelebbi barátokét, ismerősökét is.

Úgy tudjuk, a soproni döntés mögött az is meghúzódik, hogy idősek az orvosok. Az utánpótlás más kórházakban sem teljesen megoldott, pedig a köztudatban az él, hogy az orvosok körében a legnépszerűbb szakmáról van szó.

Nem reprezentatív módon, de több győri kismamát is megkérdeztünk. Kettő kivételével mindegyiküknek volt fogadott orvosa. Aki nem állapodott meg senkivel, azt mondta portálunknak: az első gyereket is kiválasztott orvos nélkül szülte Győrben, s nagyon rendesek voltak hozzá azok, akikhez éppen került. Ennek reményében második gyermekét is az segíti a világra, aki éppen dolgozik vagy ügyel az ő szülése pillanatában.

gyorplusz.hu

Fotó: netrendelo.hu, 4dultrahang.org

likeold
a fb oldalunkat