Hirdetés
Győr+
2012.06.27. 11:53

Megérkezett Győrbe a Szent Jobb – VIDEÓVAL, FOTÓKKAL

Egy napra Győrbe érkezett a Szent Jobb, amely a Szent László-herma mellett ma egész nap látható lesz a győri bazilikában.

Hirdetés

A belváros utcáin minden éven június 27-én, ünnepi körmeneten hordozzák körbe a lovagkirály hermáját, most először a Szent Jobbal együtt. A bazilikában imaórákat és 18 órakor ünnepi szentmisét is tartanak. Ezt megelőzően avatják fel a lovagkirály szobrát a Káptalandombon.

Hirdetés

Páncélautóban, rendőri kíséret mellett érkezett meg Szent István király karereklyéje. Győrbe szállítását Erdő Péter bíboros engedélyezte. Az ereklyét a budapesti Szent István-bazilikában lévő kápolnában őrzik. A Szent Jobbot az egyházmegye papsága, több száz hívővel közösen kísérte a győri bazilikába Szent László-hermája mellé, amelyet több száz éve itt őriznek.

A Szent László hermához kapcsolódó monda szerint, az 1762-es földrengéskor az emberek a lovag királyhoz fohászkodtak segítségért, hogy mentse meg a várost. Nem is történt nagy kár, ezért Zichy Ferenc püspök elrendelte, hogy minden évben, körmenetben vigyék végig a hermát a városon. A Szent László-herma, a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emléke.

Kapcsolódó videónkat ITT nézhetik meg.

Pelikán Andrea

Fotó: Molnár G. Tamás

likeold
a fb oldalunkat