Hirdetés
Győr+
2012.01.12. 18:14

Megemlékeztek a Magyar Hadsereg doni tragédiájáról

Ökumenikus megemlékezést tartottak Győrött a II. Magyar Hadsereg doni tragédiájának 69. évfordulóján Győrött, melyen részt vett az egyetlen még ma is elő Győrött élő katona - a 96 esztendős Horváth István, nyugállományú vezérkari alezredes - aki részese volt a szörnyűségeknek.

Hirdetés

Hatvankilenc évvel ezelőtt a Don-kanyarban Voronyezsnél a 2. magyar hadsereg szinte megsemmisült. A keleti frontra küldött hadsereg a doni áttörés során súlyos veszteségeket szenvedett el. Közel 50 ezren haltak hősi halált és legalább ugyanennyien megsebesültek vagy eltűntek, 28 ezer katona pedig hadifogságba esett.

A Győri Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjai a hősök előtt tisztelegtek az evangélikus Öregtemplomban.

A lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei vesztek oda a -40 fokos orosz télben. Horváth István és 12 bajtársa azok közé tartoznak, akik nemcsak átélték a szörnyűségeket, de hazatérhettek. A 96 éves nyugállományú vezérkari alezredes minden évben megemlékezik barátairól.

Az ökumenikus Istentiszteletet követően a katonaság, a rendőrség, valamint a hagyományőrző egyesületek megkoszorúzták a második világháborúban elhunyt katonák emlékművét.

Kapcsolódó videónkat ITT megtekintheti.

PA-MGT

Hirdetés