Hirdetés
Győr+
2013.04.24. 10:40

Megelőző biológiai szúnyoglárva gyérítés

A GYŐR-SZOL Zrt. koordinálásában Győr közigazgatási területén hamarosan megkezdődik a szúnyoggyérítési program.

Hirdetés

A napokban repülőgépről végzett ellenőrző felderítés tapasztalataiból tudható, hogy a sok téli csapadék, a belvíz és a folyók magas vízállása miatt jelentős területeken található a szúnyogok szaporodásának kedvező életteret adó, gyorsan melegedő sekély tocsogó. Az említett pangó vizekből vett mintákban jelenleg 10-12 db szúnyoglárva található egy liter vízben. Amennyiben az időjárás előrejelzések szerint a levegő hőmérséklete éjszaka sem csökken 10 C fok alá és napközben is megmaradnak a kora nyárias hőmérsékleti értékek, akkor számítani lehet a szúnyog populáció robbanásszerű növekedésére.

 

Hirdetés

Ennek megelőzése érdekében, a szúnyoglárvák számának alakulásától függően, a közeljövőben repülőgépről végzett biológiai szúnyoglárva gyérítés várható mintegy 300 hektár nagyságú, vizes élőhelyen Győrben. A mintegy 2,5 millió forintba kerülő első beavatkozás végrehajtásához minden technikai eszköz rendelkezésre áll.

 

A megelőző jelleggel végzett biológiai szúnyoglárva gyérítést követően a szakemberek ellenőrzik a hatékonyságot, ha szükséges, megismétlik a vízben élő szúnyoglárvák biológiai gyérítését.

likeold
a fb oldalunkat