Győr+
2018.08.31. 16:51

Megáldották a győri Lloyd-palotát, hétfőtől itt is becsengetnek

Fontos ünnepi eseményt jelzett a déli harangszó pénteken: a bencés perjelség tulajdonába került Lloyd-palotát megáldották, hogy aztán hétfőtől itt is becsengethessenek. Az idei tanévtől a Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium diákjai népesítik be a Széchenyi téri palota emeleteit.

Tavaly júliusban fogalmazódott meg az álom: lehetőségre volna szüksége a Szent Mór Bencés Perjelségnek, hogy bővítse a Czuczor-gimnázium férőhelyeit, ugyanis évek óta túljelentkezés tapasztalható a bencés intézményben. Sárai-Szabó Kelemen perjel elmondta, megfogalmazódott a konkrét helyszín is, az iskolával szemben álló, s nem teljesen kihasznált Lloyd-palotában méltó környezetet tudnának teremteni a diákoknak „A tudás, hit, remény és szeretet gyönyörű egysége az, ami itt is munkálkodni fog” – hangsúlyozta az ünnepségen az atya.

Ahogy már mi is hírt adtunk róla: a Lloyd-palotát az állam vásárolta meg magántulajdonosától, és a Szent Mór Bencés Perjelség tulajdonába adta. Az elmúlt fél évben kisebb átalakítások történtek az épület első és második emeletén, hogy iskolaként használhassák. Gipszkarton áthelyezés, padlóburkolat-csere, valamint az iskolabútorok, berendezések beszerzése volt a feladat, hogy kialakíthassanak kilenc tantermet, és gyűjtemények is helyet kaphassanak majd itt.

 

 

Czepek Gábor, az állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár a Széchenyi téri ünnepségen kifejtette, a kormány a jövőbe fektetett, amikor a bencések ambíciózus terve mellé állt. A pedagógus életpályamodell, az ingyenes tankönyvekhez jutás és az étkeztetési program reformjai mellett fontos feladatuknak tekintik az oktatási intézmények infrastrukúrájának fejlesztését is.

„A túljelentkezés mutatja, a keresztény oktatásra fogékonyak a fiatalok és a szülők is, a győri gimnázium kimagasló oktatása és kiváló közösségi élete a garancia arra, hogy a kormány jól döntött: megfelelő kézbe került az épület” – fejtette ki az államtitkár.

 

 

Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő elmondta: először merész elképzelésnek tűnt, hogy a Lloyd-palota lehet a megoldás a gimnázium bővítésére, de aztán egyeztetéseket követően a kormány támogatta az ügyet. Hétfőn pedig a diákok birtokba vehetik a város egyik legmodernebb iskolaépületét. „Tradíció és innováció, megőrzés és megújítás, örökség és személyesség. Nekünk, magyaroknak ez a lecke adatott a 21. század elején. A megőrzés és az újítás legfontosabb helye pedig az iskola” – mutatott rá az országgyűlési képviselő, majd adatokra is felhívta a figyelmet: 2010-ben 112 ezer gyermek vett részt egyházi oktatásban, 2016-ra ez a szám csaknem megduplázódott, ekkorra több mint 204 ezren végezték tanulmányaikat egyházi intézményekben.

„Egykori iskolaigazgatóként és tanárként tudom, hogy milyen sokat jelent egy tanév kezdetén, ha olyan tárgyi vagy szellemi érték érkezik az iskolába, amivel javulhat az oktatás színvonala” – kezdte beszédét Borkai Zsolt polgármester, majd felidézte azt is, hogy a Széchenyi tér állapota a 2010-es felújítás előtt nem volt méltó a barokk környezethez. Számos vita alakult ki a Lloyd-palota körül is, voltak, akik ellenezték, hogy az önkormányzat megtartsa az épületet. „Végül ezt is felújítottuk, s most boldog vagyok, hogy a gimnázium tevékenységét segíti a jövőben. Egy város működésének és fejlődésének elengedhetetlen pillére az oktatás. Az itt végzett munkával évszázadokra alapozott tudást és értékeket közvetítenek a diákok számára, akik hasznos állampolgáraivá válnak az országnak, s Győrnek, hiszen sokan a városban maradnak” – mondta el Borkai Zsolt.

Az épületet Sárai-Szabó Kelemen áldotta meg, majd emléktáblát is elhelyeztek a palotában.

 

 

Zoljánszky Alexandra
Fotó: Marcali Gábor