Győr+
2011.07.20. 17:57

Megalakult az Újvárosi Polgárőrség

A februári tagtoborzó-felhívás után a napokban megalakult az Újvárosi Polgárőrség, amelynek létrejöttét a város támogatása is segítette. Az önkormányzattól kapott másfél millió forintot egyenruhákra és elektromos biciklikre költötték.

Sokak erősebb közbiztonságra irányuló kérése válik valóra azzal, hogy mostantól önkéntes járőrök cirkálnak majd Újváros utcáin, sokszor elektromos biciklivel. A részönkormányzat felhívása után harminc fővel alakult meg a városrész rendjére vigyázó csoport. Fekete Dávid részönkormányzati elnök elmondta, azt várja a polgárőrség megalakulásától, hogy a jelentős utcai jelenlét növeli a biztonságérzetet, segíti az illegális hulladéklerakás felszámolását, és sikerül visszaszorítani az éjszakai hangoskodást. A képviselő hangsúlyozta, a munkában az ott élő cigányok is részt vesznek.

Vidos Tibor a polgárőr egyesület elnöke ezzel kapcsolatban arról beszélt, a helyi kisebbséggel való együttgondolkodás nem könnyű, ezért jó, hogy olyan markáns személyiségek is csatlakoztak a polgárőrséghez, akik saját tapasztalataik alapján ismerik a cigányság gondjait, és hatékonyabban tudják a konfliktusokat kezelni. Vidos Tibor hozzátette, megjelent a román kisebbség is a környéken, ami újabb problémákat vet fel. Az elnök szólt arról is, nem tudják a rendőrséget pótolni, de együttműködnek velük, erre egyébként a gyöngyöspatai incidensek óta törvény is kötelezi őket.

Az egyesületbe, amely megalakulását a város másfél millió forinttal támogatta, továbbra is várják a jelentkezőket, hogy az esti órákban zavartalanul tudják biztosítani a fokozott jelenlétet.

Szeles Szabolcs részönkormányzati alelnök végezetül kiemelte, évtizedes probléma oldódik meg a polgárőrség létrehozásával. Megjegyezte, a részönkormányzat pártoló tagként vesz rész az egyesület életében.