Medvehagymás rozspogácsa

Győr+
2019.03.16. 11:38

A tavasz első jeleinek egyike a medvehagyma megjelenése a polcokon vagy a kosarunkban.

Ami elsőként eszembe jut róla: a pogácsa. Sok aggodalomra ad okot kibogozni a szénhidrátok hatását, de azért alapvető dolgokat mi laikusok is észreveszünk. Vannak olyan ételek, akár kenyerek vagy zöldségek, ami után azonnal éhesek leszünk és vannak olyanok, amelyek után eszünkbe sem jut nassolni ebédig. Ilyen lassan felszívódó, jó szénhidrát a rozs, a rozsliszt is, ezért, ha péksüteményeket süttök otthon, tegyetek bele egy kis rozslisztet. Egyrészt sokkal tartalmasabb lesz és nem keményedik meg harmadnapra a tészta teljesen, másrészt ez egészséges szénhidrát normál mennyiségben, mert szépen lassan adagolja a szervezetnek az energiát. Én általában veszek egy kiló sötétebb vagy, ha netán látok, akkor fekete rozslisztet és mindig vegyítem. Amennyiben már 70%-ban tartalmaz teljes kiőrlésű lisztet vagy rozslisztet egy péksütemény, az már jó és könnyebben is tudunk vele dolgozni. Viszont ha még barátkozunk vele, akkor indítsunk csak 30% rozsliszttel. A medvehagyma enyhén fokhagymás íze fantasztikus és a pogácsa a ropogós fajta lesz a zsírtól, ami szerintem egészségesebb bármely margarinnál. Nem utolsó sorban 1 hét múlva is porhanyós marad dobozban vagy kosárban is.

Bevásárlólista:

160 g fehér tönkölyliszt

260 g rozsliszt

20 g friss élesztő

150 g zsír

50 g vaj (82%)

2 kk tengeri só

fél kk őrölt bors

10 levél aprított medvehagyma

100 ml tej

50 ml tejföl

1 mk szódabikarbóna

Tetejére 1 db tojás a lekenéshez

Eszközök: sütőpapír, tepsi, sütő, kenőtoll, sodrófa

Elkészítés

1. A medvehagymát én nem csak felaprítom, hanem 1 kk zsiradékon átfuttatom egy serpenyőben, így adom majd a pogácsához.

2. Langyos (nem forró!) tejben elkeverem a cukrot és hozzámorzsolom az élesztőt, letakarva 10 percig futtatom.

3. A liszthez hozzáadom a szódabikarbónát, a borsot, sót és elmorzsolom a hideg zsírral, vajjal. Hozzáadom a tejfölt, a medvehagymát, a felfuttatott élesztőt és alaposan összegyúrom. Letakarva 40 percig meleg helyen kelesztem.

4. Belisztezek egy nagy tálcát vagy deszkát, arra kiborítom a megkelt tésztát, behajtogatom jobbról, balról kockává és letakarom. Ezt megismételem még kétszer 10 percenként.

5. A sütőt előmelegítem 200 fokra.

6. A pogácsát óvatosan kinyújtom, a levegőbuborékokat benne hagyom, de a tészta vastagsága ujjnyi vastag maradjon. Berácsozom nagy éles késsel a tetejét és kiszaggatom.

7. Sütőpapíros tepsire rakom őket, lekenem tojással, megszórhatom magvakkal és 25 percig sütök egy adagot.

#SzarkaZsófi