Medvehagymás galuska gombapaprikással

Győr+
2019.04.12. 06:23

Fejedelmi lakoma a vegetáriánusoknak és a hústól épp pihenőknek. A tönköly galuskába friss medvehagyma, a paprikásba pedig már friss paradicsom és paprika kerülhet, így április derekán.

Egyre több zöldséget tudok belecsempészni az ételekbe, amelyek nem csak annak néznek ki, hanem már az ízük is kezd hasonlítani az eredetire. Őszintén szólva, nagyon megkívántam egy szembejövő képről a gombát, így elkészítettem belőle egy hatalmas adagot, amit egy cseppet sem bántunk, hogy két napon keresztül ebédre, vacsorára is ehettünk. A medvehagymára ígértem még olvasóimnak ötleteket és ez éppen az, amit én be is vezetek, mert eltettem olajba a felaprított medvehagymát, így egész évben tudom majd használni. A nokedliból maradt egy kevés, arra tojást ütöttem, kis füstölt sajtot reszeltem rá és uborkasalátával elmajszoltam még a harmadik napon is. Hozzáteszem, nem nagyon szeretek két alkalomnál többször enni egy ételből, amit ráadásul én főztem, de ezt bátran ajánlom mindenkinek!

Bevásárló lista:

2 db tojás

1 kk tengeri só

5-6 levél aprított medvehagyma

300 ml langyos víz

350 g tönkölyliszt

150 g finom búzaliszt

2 ek olaj kifőzés után

Gombapaprikás:

1 kg gomba (barna csiperkét használtam)

2 csomag (12 szál) újhagyma

5 gerezd fokhagyma

1 csipet őrölt rozmaring

1 mk őrölt bors

1 kk cukor

1 paprika

2 db paradicsom

1 ek őrölt pirospaprika

1 kk ecet

200 ml tejföl (20%) + 2kk liszt

Elkészítés:

1. A hagymákat apróra vágjuk és 4 ek olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a kockázott paprikát, paradicsomot, fokhagymát és a fűszereket. Felengedjük 400 ml vízzel, lefedjük és hagyjuk főni 15 percig. Ezután a félbe, negyedekre vágott, hámozott gombákat hozzáadjuk, lefedjük újra 10 percre és főzzük. Utolsó mozdulatként a tejfölhöz keverünk 1 kk lisztet, a gombaraguból 1 evőkanállal kiegyenlítjük a hőmérsékletet és visszaöntjük. Amikor felforrt, készen is vagyunk.

2. Amikor már nem tűzforró a paprikás, akkor adjuk hozzá az ecetet.

3. A nokedlit egy műanyag tálba keverjük össze, mert erről a legkönnyebb leszedni a kulimászt. Egy nagyobb edénybe vizet forralunk, amibe 1 kk sót rakunk és minden harmadik főzésnél lecseréljük. Beleszaggatjuk a galuskát, egy tálba tesszük, kis olajjal összekeverjük és tálalhatunk is.

Friss salátával vagy koviubival megunhatatlan!

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!