Mediterrán ebéd

Győr+
2019.04.08. 10:47

Saláta, grillzöldség, sült sajt és csirke. Mindenből kevés, de vitaminból, frissességből és ízekből sok – ez a könnyedség jellemzi a mediterrán konyhát, ami egyúttal tökéletes étrendfajta is.

Sokan kóstoltuk már mediterrán, tengerparti országok ételeit, ahol teljesen természetes látvány minden étel mellett vagy alatt egy kupac friss saláta, és az sem furcsa, ha e mellé zöldség a főétel is. Én nem voltam ennyire visszafogott, így sok jóval megtöltöttem még az ételt, de könnyed maradt és tápláló. Padlizsánt és cukkinit szeleteltem, amit töltöttem, és ha első látásra macerásnak is tűnik, be kell vallanom, hogy nem az. Készítettem már hallal, rákkal, tofuval, de előfordult már az is, hogy olívaolajjal locsolt rozskenyér kockákat göngyöltem cukkinilevélbe, mert ropogós, borhoz való falatkákra volt szükség. Ez esetben friss sajtot és csirkemellet választottam, mert főételnek szántam, és másnap utazós étel lett belőle, amit dobozkából kitűnően lehetett falatozni kézzel is, buckák, között is. A mediterrán étrend a világ egyik leginkább elismert egészséges táplálkozási formája. Sajnos nekünk kissé nehézkes az alapanyagok beszerzése vagy költséges, de ahogy közeledünk a nyár felé, próbáljunk minél több hasonló ételvariációt elkészíteni és fogyasztani.

Bevásárló lista 2 személyre:

300 g csirkemell filé

20 dkg friss sajt (kevésbé olvadó)

1 db cukkini

1 db padlizsán

2 ek olívaolaj

1 kk só

Salátához:

1 csomag rukkola

4-5 szem aszalt paradicsom

fél citrom leve

1 kaliforniai paprika

fél uborka

Elkészítés

1. A sütőt előmelegítem 200 fokra, akár légkeveréses üzemmódban is. A cukkinit és a padlizsánt is hasra fektetem, vékony szeletet vágok belőle. A levágott részre fektetem, stabilizálom és amennyi vékony (0,5-1 cm) szeletet tudok vágni belőle, annyit szeletelek.

2. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket sorban, egy kenőtollal megkenem pici olajjal őket, és a sütőben 15 percig sütöm. Nekem két tepsire fért fel.

3. Közben a csirkemelleket csíkokra vágom, amit szintén félbe vágok és besózom őket, 10 percig állni hagyom. A sajtból hasonló méretet vágok, de vékonyabban.

4. Amikor a zöldséglevelek megsültek, kihűltek kicsit, akkor mindegyik végére készítek egy darab sajtot és csirkét, majd feltekerem. Az összehajtással lefelé sorakoztatom vissza a sütőpapíros tepsire. Az olajos ecsettel újra lekenem őket kicsit, és légkeverés nélkül 180 fokon 20 percig sütöm.

5. A salátához mindent egy tálba aprítok, majd összekeverem és tálalva vágom a frissen sülteket rá.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!