Hirdetés
Győr+
2012.01.12. 08:56

Maszkabál

Maszkabál címmel nyílik kiállítás január 13-án a Győri Gyermekmúzeumban. A tárlat a törzsi maszkoktól a velencei álarcokig, a japán maskarákig mutatja meg az átváltozás és a rejtőzködés sokféle módozatát.

Hirdetés

A maszkok sokfélék lehetnek és sokféle technikával készülhetnek. A 20. század kezdetén a párizsi művészek és műgyűjtők rajongásig magasztalták az Afrikából, Óceániából érkezett kultikus tárgyakat. Itthon Jankay Tibor és Patkó Imre műgyűjtő etnográfiai gyűjteménye őrzi a távoli népek értékes alkotásait.

A tárlat néprajzi gyűjteményekből, modern képzőművészeti alkotásokból és kortárs győri alkotók munkáiból állt össze. Láthatjuk Patkó Imre etnográfiai gyűjteményének legfőbb, leglátványosabb darabjait. Gaál József képzőművész maszkos munkákkal képviselteti magát, Peresztegi Erika festményeinek témája a velencei karnevál, Priskinné Tuller Marianna álarcokat, Malasits Zsolt maszkos festményeket és szobrokat állít ki.

A gyerekek ezt a különleges világot látva ötleteket meríthetnek ahhoz, hogyan készítsék el saját farsangi álarcukat, hogyan öltözzenek fel a jelmezbálra. A kiállítás kapcsán foglalkozások várják az óvodás csoportokat és az iskolai osztályokat, a téma a karnevál, a busójárás, az „arc-kép-más” lesz.

Családi programként február 4-én vásári komédiának ad helyet a Csikóca Gyermekműhely, míg február 18-án képzeletbeli kirándulást tehetnek a résztvevők a velencei karneválon. Március 3-án a mohácsi busók, a népi alakoskodás jegyében telik a délelőtt.

Földvári Gabriella

Hirdetés