Málnakrémleves – extra feltéttel

Győr+
2019.06.25. 18:34

Ciklámen – nálunk így hívják ezt a színt, ami a málna erős rózsaszín árnyalatát jelenti. Belőle készült minden szép színes étel üdítő a szemnek, léleknek és a gyomornak is.

Az elmúlt héten egy menüt ettünk valamelyik győri étteremben, ahol gyümölcsleves volt az első fogás. Pár hete már nem is nagyon találkozom olyan hellyel, ahol ne volna rendelhető ez a leves, ezért a táblákon olvasva lassan, de biztosan megkívánja az ember. Kanalaztam és azon gondolkodtam, hogy nem találkoztam más országban ehhez hasonlóval. Kompót köré némi tej vagy tejszín, kicsi sűrítés, mindezt hidegen, tejszínhabbal tálalva és láss csodát, tényleg nagyon jól esik. Annak ellenére, hogy nosztalgiából, és mert imádom a kompótot, mégis azt gondolom, jobb ezt az „ügyet” minél frissebben intézni. A levest gyümölccsel sűrítsük, ne főzzük és a levesbetét friss gyümölcs vagy valami kis tartalmas tejtermék legyen. Egy-egy mangóval, maracujával , papajával úgy sem tudunk mit kezdeni, csak salátába, joghurtba vagy ez esetben gyümölcskrémlevesbe tehetjük. Túró helyett bátran használhatunk friss sajtot, krémtúrót is vagy apró túrógombócot is készíthetünk bele.

Bevásárló lista:

300 g málna

150 ml habtejszín

1 db nektarin

150 ml víz

1 ek vörösbor (elhagyható)

50 g cukor vagy édesítő

5-6 szem hámozott mandula

Feltét: barack, nektarin, mangó, ananász, málna, ribizli, túró

Eszközök: turmixgép

Elkészítés:

1. A turmixba beleteszem a leves minden hozzávalóját és 3-4 perc alatt krémesre pépesítem hidegen. Botmixerrel is működhet, de a selymességét mindig egy turmix adja meg a negyedik perctől.

2. A gyümölcsöket csak előtte szeletelem fel, hogy hideg maradjon és zamatos. Amennyiben egy kicsit több ízt szeretnénk éppen bele, akkor megfuttatom őket egy kis vaníliás cukron és fahéjon egy serpenyőben 2 perc alatt.

3. A mandula besűríti és még krémesebb lesz tőle, a bor egy kissé izgalmasabbá, fűszeresebbé, ezért használtam ezeket az alapanyagokat, amelyek nélkül is isteni lesz a leves. Két napig ajánlom hűtőben, lezárva tárolni, utána már elveszti azt a frissességét, amiért leginkább szerethető. Tálalásnál a túrót rámorzsolom és választok valamilyen zöldfűszert: mentát, citromfüvet vagy bazsalikomot.

#SzarkaZsófi

Kövesd Zsófit a Facebookon is!