Győr+
2011.08.13. 13:41

Malipo, az ajándék

Hamarosan megteszi első önálló lépéseit Malipo, a győri állatkert két hónapos csimpánzkölyke, akinek születése az idei nyár eddigi legnagyobb meglepetése.

A vadaspark munkatársai nem számítottak rá, így alaposan meglepődtek, amikor egy júniusi reggelen újszülött kiscsimpánzt pillantottak meg a Lara nevű nőstény ölében. A bébi azóta is erről a védett helyről szemléli a világot, szopik, s napjai nagy részét alvással tölti. Larának igazi ajándék a kicsi, hiszen már 35 éves, s amióta Győrben él, vagyis az elmúlt egy évtizedben nem hozott a világra utódot. A kölyök a Malipo nevet kapta, melynek jelentése swahili nyelven jutalmat jelent.

A csimpánzoknál az anya és a gyermek közötti viszony a legfontosabb családi kötelék. A 225 napig tartó vemhesség után egy kölyök jön a világra. A kölyök születésétől kezdve az ötödik hónapig anyja hasán lóg, aztán elkezd rajta lovagolni.Ebben az életkorban teszi meg az első lépéseket is. A csimpánzkölyök 2–4 évig él tejen, ivaréretté 6–8 évesen válik. Győrben az elmúlt évek során több csimpánz is született. Elsőként 1989-ben Gipsy, majd 2003-ban Gopa és Pola, végül 2007-ben Bendegúz. A 2011-es az emberszabásúak éve az európai állatkertekben, Malipo születése ezért is különösen jelentős, örömteli esemény. Az ember és az emberszabásúak közeli rokonsága sok hasonlóságon alapul, génjeink 98,7 százaléka ugyanaz, mint a csimpánzoké.

E csodálatos lények előtt bizonytalan jövő áll. A csimpánzok száma az elmúlt 30 évben több mint 66 százalékkal csökkent, a veszélyeztetett faj vadon élő populációjának létszámát ma 172 ezer és 301 ezer egyed közöttire becsülik. A két legfőbb tényező, mely szerepet játszik az emberszabásúak állományainak csökkenésében, nem más, mint élőhelyeik elvesztése és a vadászatuk.

A győri állatkert csimpánzcsapatának létszáma immáron hat főre emelkedett. A csimpánzok a fiatal testvéreik iránt mindig élénk érdeklődést mutatnak, megérintik, játszani szeretnének velük. Bendegúz és Pola különösen érdeklődik az új jövevény iránt. Malipo még nagyon pici, de hamarosan megteszi első lépéseit, felfedezi mamája segítségével a világot.

Farkas Adrienn

Fotó: Kovács Róbert