Hirdetés
Győr+
2012.06.03. 20:04

Magyar művészek a varsói 23. Nemzetközi Plakátbiennálén

Magyar művészek is bemutatkoztak a varsói 23. Nemzetközi Plakátbiennálén; a versenyre beküldött több mint kétezer alkotás között Baráth Ferenc, Orosz István, Pócs Péter és a Magyarországon élő lengyel Ducki Krzysztof munkáit is kiállították.

Hirdetés

A fővárosi plakátmúzeumban (Muzeum Plakatu) június 2-án megnyitott biennáléra idén közel 800 művész jelentkezett több mint 50 országból. A beküldött munkák száma a szervezőket is meglepte, akik kiemelten fontosnak tartják, hogy ne csak elismert szakemberek, de kezdő művészek is benevezzenek a versenyre, mert – mint azt Maria Kurpik, a múzeum kurátora a Gazeta Wyborcza című lapnak elmondta – “így a biennále a művészeti elképzelések párbeszédének ad teret”.

Hirdetés

A szeptember 16-ig megtekinthető alkotások idén a hagyományos négy – kulturális, reklám, eszmei és első kiállító – kategórián kívül a június 8-án kezdődő, lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság alkalmából az EURO 2012 kategóriában is indultak.

A kiállításon a hazai és nemzetközi fesztiválokon számos díjat nyert négy grafikus, a Magyar Plakát Társaság alapító tagjainak munkáit is bemutatják. Baráth Ferenc Munkácsy Mihály-díjas grafikus az Act Against Racism című alkotásával jelentkezett a versenyre, a Magyarországon élő, lengyel származású Ducki Krzysztof pedig két munkáját küldte be (Hungary 2010. Magyar zeneszerzők és Hungary 2010. Magyar történet. Szent István korona). A Kossuth-díjas, rajzfilmjeiért is elismert Orosz István három Arcképek című plakáttal nevezett be, míg a Munkácsy-díjas Pócs Péter a Hungarian Karma című munkáját mutatta be.

Az 1966 óta kétévenként megszervezett varsói seregszemlét az első nemzetközi plakátversenyként tartják számon. 1994 óta a biennále állandó székhelye a wilanówi plakátmúzeum, amely 1968-ban a világ első ilyen intézményeként létesült.

(MTI)

likeold
a fb oldalunkat