Győr+
2011.09.09. 15:03

Magyar kékfestők a londoni Temze Fesztiválon

A Győri Kékfestő Műhelyből érkezik Londonba Tóth Ildikó és Gerencsér Zsolt, hogy bemutassa a kékfestőmesterség fortélyait a többszázezres látogatót vonzó Temze Fesztiválon szombaton és vasárnap.

A magyar stand programját a Londoni Magyar Kulturális Központ és a Magyar Turizmus Zrt. londoni képviselete közösen szervezi – mondta el az MTI-nek Végh Gyöngyi, az intézet sajtótitkára. A fesztiválon a több mint 100 éves Győri Kékfestő Műhely gyűjteményéből mutatnak be textileket. A magyar intézet és a Magyar Turizmus Zrt. meghívására vesz részt az eseményen a két nemzetközileg elismert magyar kékfestő iparművész, Gerencsér Zsolt és Tóth Ildikó.

Mindkettőjük családja 1906 óta foglalkozik kékfestéssel és ők maguk is hagyományos eszközöket és technológiát alkalmazva készítik a kékfestő textíliákat.

A kétnapos londoni fesztiválra évente körülbelül 750 ezren látogatnak el. A 350 nemzetközi sátorban az adott országra jellemző népszokásokkal, ételekkel ismerkedhetnek meg a látogatók a Westminster hídtól egészen a Tower Bridge-ig korzókon, hidakon, dokkokban és sétányokon. A fesztivál közönségét a magyar ízekkel Dömsödi Miklós londoni cége, a Magyarok Boltja ismerteti meg.

Az 1997 óta a Temze folyó partján évente megrendezett fesztivál a brit főváros legnagyobb szabadtéri kulturális rendezvénye, amelyen a magyar intézet már ötödször jelenik meg – tette hozzá a sajtótitkár.

(MTI)