Győr+
2011.07.19. 12:13

Magánvádirat egy elhunyt fiú ügyében

Egy rejtélyes házibulin ma sem pontosan tisztázott körülmények között kiesett a harmadik emeleti erkélyről egy 14 éves mosonmagyaróvári fiú, aki aznap éjszaka a helyi kórházban életét vesztette. A gyerekek a zuhanást már csak a fiú halála után mondták el a rendőrségen. Az orvos sem tudhatta, mi történt, a súlyos belső sérülések ellenére ittasságot diagnosztizált. Az áldozat szülei pótmagánvádas eljárást indítottak a doktor ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. A vádat győri ügyvéd, dr. Rákosfalvy Zoltán képviseli.

„Majd hívjál, mikor menjek érted!”

Beszélgetős, vidám estének ígérkezett 2008 márciusában a fiatalok házibulija. A szülők elengedték 13 éves fiukat a barátnőjével, sőt, az apa vitte el a baráti társaságba. Búcsúzóul jó szórakozást kívánt, majd megegyeztek, hogy a fiú felhívja, ha véget ért az összejövetel.

„Gábor bácsi, a Bence nem reagál semmire”

Később derült ki, hogy a házibuli idején egyetlen felnőtt sem volt a társaságban. A gyerekek ittak, Boda Bence is. Nem tudható pontosan, miért vetette le a ruháit, a társai pózoltak a meztelen gyerek mellett, sőt, fényképeztek is. A fiú ezután kifutott az erkélyre, s a mellmagasságig érő korláton át kizuhant a harmadik emeletről. A fiatalok lefutottak hozzá, felöltöztették és visszavitték a lakásba. Bence nevelőapukáját értesítették, de csak annyit mondtak neki: „Berúgott, ugrált az ágyon és leesett. Azóta nem reagál semmire.”

„Ott ültem mellette, mikor elhunyt”

Bence nevelőapja hazavitte, de állapota rosszabbodott. Csak feküdt az ágyon.

– Többnek látszott a részegségnél. Bármit kérdeztem tőle, nem válaszolt. Hívtuk a mentőket – emlékszik vissza a nevelőapa.

– Én a gyerekeknek telefonáltam, hogy mondják el, mi is történt valójában. De ők csak azt fújták, hogy ivott, aztán leesett az ágyról – teszi hozzá Bence édesanyja, aki negyedik gyerekével terhes.

A mentők elszállították a Karolina Kórházba, ahová nevelőapja kísérte el. Az édesanyja Bence testvéreivel otthon maradt. Az apa hazaszaladt ruhákért, telefonért és húsz perc múlva visszatért, akkorra az orvos már meg is vizsgálta. Ittas állapottal kezelték, s megfigyelésre vették fel. Az orvos azt mondta, másnap reggel hazamehetnek. A szobában a nevelőapa újságot olvasott, őrködött a fekvő fia mellett.

– Később ledőltem a szomszéd ágyra, előtte megsimogattam, éreztem, hogy jéghideg a feje és a kezei. A nyaki pulzusát nem tudtam kitapintani. Hívtam a nővéreket, ők már vérnyomást sem tudtak mérni nála.

Mindenki rohant, nem tudtam, mi történik. Kiküldtek a szobából, de a kis ablakon keresztül láttam, hogy élesztik újra. Aztán kijöttek az orvosok, s közölték velem, hogy Bence elhunyt – idézi viszsza a nevelőapa a felesége kezét szorongatva.

„Az újságokból tudtuk meg, mi történt”

Nem értették, miért vesztették el Bencét. Egyik nap még álmait szövögette a fiú, másik nap üres lett a szobája. Két nap múlva, újságokból értesültek arról, hogy a gyerek kiesett a harmadik emeletről. A házibulin résztvevő fiatalok lelkiismerete ha későn is, de megszólalt, s elmondták, hogy Bence kizuhant az erkélyről. A 14. életévüket betöltött két fiatalt segítségnyújtás elmulasztása és az engedély nélküli fotózással elkövetett becsületsértés miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

A győri orvos szakértők nem találták megfelelőnek a kezelést

A nyomozó hatóság eljárást indított a mosonmagyaróvári orvos ellen, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával. A győri orvos szakértők szerint az orvos nem járt el kellő gondossággal a fiú kivizsgálása során.

A boncolás kiderítette: a fiú ágyéki gerinccsigolya-törést, lép-, máj- és veseverőér-repedést, tüdőzúzódást szenvedett, s az ezek következtében kialakult, észre nem vett belső vérzés következtében hunyt el.

Az eljárás során a megszokott módtól eltérően kirendelték a veszprémi orvos szakértői intézetet is. Szerintük az orvost nem terheli felelősség. Egy debreceni szakértő ugyanerre az álláspontra helyezkedett, az eljárást megszüntették.

Vádló lesz a védőből

Ekkor dr. Rákosfalvy Zoltán győri ügyvéd pótmagánvádat indított az orvos ellen. Ilyen esetben a család a vádló, az ügyvédből lesz az ügyész. Felkértek egy fővárosi orvos szakértőt, ő egyértelműen a győriek véleményét osztotta. Szerinte kellő gondossággal elvégzett orvosi vizsgálatnak fel kellett volna derítenie a belső sérüléseket. Az eltérő vélemények miatt a bíróság most a legtapasztaltabb, pécsi szakértőt kérte fel szakvéleményezésre.

Dr. Rákosfalvy Zoltán ügyvéd úgy fogalmazott, a 21. században, kórházi körülmények között nem szabadna előfordulnia annak, hogy fel nem ismert belső vérzésben haljon meg egy gyermek.

A szülők lapunknak azt mondták: nem akarják, hogy az orvost eltiltsák a hivatásától.

– Sajnos mindenki hibázhat, de legalább ismerje el – fogalmazott a nevelőapa.

– Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy másokkal ez a tragédia ne fordulhasson elő – teszi hozzá Bence édesanyja.

Boda Bence a győri Jedlik-iskolában szeretett volna tovább tanulni.

Kovács Veronika